Type: Knipselmap

Woningnood

KNIPSELS:
Hee Boudewijn [artikel]  [1966, februari 25 - vrijdag]
[Op de LP Boudewijn de Groot] staan chansons als 'Woningnood", maar ook vertalingen van Donovan- en Dylan-nummers als "Sunny Goodge Street", dat in het Nederlands "Draai weer bij" werd. "Times are a'changin"' werd "Er komen andere tijden". Die liedjes hoort u in het televisieprogramma "Hee Boudewijn", dat vanavond op het scherm komt. [...]
Mijn ontdekking was romantisch  [1966, februari 26 - zaterdag]
DE LIEDJES, die Boudewijn nu zelf schrijft, zijn soms ook wel uit ondervinding geschreven. Een van zijn laatste liedjes heet "Woningnood". En Boudewijn weet wel wat dat is, want reeds anderhalf jaar woont hij samen met zijn vrouw en zijn zoontje op een kamer van 4 bij 5 meter. "Ik zoek al die tijd al naar een woning," zegt hij. "Maar ik ben er nog steeds niet in geslaagd. Ik zing er nu een liedje over. Het is eigenlijk een protestsong."
Praten met Boudewijn  1966, februari
[vraag:] Heb je een fijn leven nu?
[Boudewijn:] Veel fijner dan vroeger. Ik zat op de filmacademie, heb die ook afgemaakt Maar alles wat je zou kunnen worden, had ik het gevoel, was cameraman, of geluidstechnicus of zo. Nu ben ik tenminste iets echts, iets van mezelf. En ja, ook financieel zit ik zo langzamerhand wat beter. In het begin was dat moelijk. Ik moest trouwen, moest dus een baantje zoeken, en daarnaast wou ik zingen. Ik ging bij de Bijenkorf werken als magazijnbediende, dat baantje heb ik sinds begin deze maand niet meer. Ik kan nu leven van wat ik verdien met zingen. Ik doe wel voorzichtig aan met mijn geld, zet als het even kan wat op de bank. Voor als we een huis hebben. Wij zijn (lacht) zelf slachtoffers van de woningnood.
Boudewijn de Groot opmerkelijk goed  1966, april 2
Onder de twaalf liedjes staan verder naast het van Donovan bekende Nee meeuw (ik wil je wieken niet, je vrijheid niet, want heel je hemel liegt). De Groots eigen maaksels als het bijtende Welterusten mijnheer de president en Woningnood (van jonge mannen en jonge vrouwen die improviseren verkiezen boven het in meer dan één opzicht onnatuurlijk lange wachten).
Boudewijn de Groot: De provo's zullen mij wel een kwal vinden  [1966, april of mei]
"Maar het huis moet afgebroken.... er komt een groot kantoor, nou ja, 't geld gaat altijd vóór". [...] Het laatste citaat stamt van "Woningnood", een protestsong die regelrecht ook op Boudewijn, zijn vrouw en hun 15 maanden pril zoontje Marcel van toepassing is.... Dit gezinnetje bewoont een zolderkamer bij Boudewijns schoonouders.....
Programmaboek Concert III  1983,
Boudewijn's warme, toch indringende en felle stem, zijn soms cynische intonatie, gaf aan verzen als 'De Eeuwige Soldaat', 'De Noordzee', 'Woningnood', e.a. een bijzonder accent.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email