Type: Knipselmap

[schoorsteenvegers] [film-plannen]

KNIPSELS:
Deze selectie van knipsels is gebaseerd op de gedachte dat het hier om plannen voor één en dezelfde film gaat.
Elsje in wonderland [artikel]  [1966, eind? 1967, begin?],
[Boudewijn:] "M'n nieuwe langspeelplaat komt tegelijk uit met een nieuwe langspeelfilm waar ik de hoofdrol in speel en zing, die is natuurlijk weer van Lennaert."
Waarom kan ik niet schrijven wat ik voel?  [1967, januari?]
[Boudewijn:] Zijn nieuwe film? Daar weet ik weinig van. Ik heb alleen 't verhaal gelezen en daar zie ik veel in.
Film voor Boudewijn  1967, maart
BOUDEWIJN DE GROOT die volgende week de eerste gouden plaat krijgt voor zijn "Land van Maas en Waal", maakt binnenkort zijn debuut als acteur. Boudewijn gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe speelfilm van tekstschrijver Lennaert Nijgh en zal in deze film ook een groot aantal nieuwe liedjes zingen. De teksten van deze liedjes die Lennaert Nijgh gaat schrijven zullen tevens de basis vormen van een nieuwe langspeelplaat van Boudewijn de Groot, die in september zal verschijnen.
Ik ben jaloers op Johnny Hoes  [1967, maart? april?]
[Boudewijn:] Er komt in september een nieuwe elpee, met liedjes van Lennaert Nijgh weer, en hij gaat deze zomer een film maken, waarin ik de hoofdrol speel... Hoe die film gaat heten weet ik nog niet, maar hij gaat 1 1/2 uur duren en de opnamen worden waarschijnlijk in juli en augustus gemaakt. Er komen een stoot meisjes in voor, het gaat over 2 schoorsteenvegers...
Een vreemde vogel [artikel]  1967, [april? mei?]
Een film maken betekent gróót zaken doen. Rekenen met bedragen waarvan de staart uit vele nullen bestaat. Daar is [Lennaert] nu volop mee bezig. Want dezer dagen begint de produktie van een volgende speelfilm. Maar nu op volwassen 35-mm-formaat, breedscherm, liefst in kleur, met in de hoofdrollen Boudewijn de Groot, Anneke en hun nakomelingschap. Produktie, scenario, regie: Lennaert Nijgh.
Dat wordt wat anders dan Een Vreemde Vogel! Hij lacht bijna grimmig. "Ik weet 't nu; ik moet geen probleemfilms maken. De nieuwe film wordt lief, vrolijk, met veel actie en weinig gepraat. Boudewijn, Anneke, ik zie ze als onbezorgde diertjes, als een soort Winnie-the-Poe-figuren. Dat is de sfeer. 't Wordt een spektakelstuk. De titel staat nog niet vast. In de herfst moet 't klaar zijn, gelijk met Boudewijns nieuwe elpee: de gezongen inhoud van de film."
Als je hem hoort spreken, kan er niets mislopen. Hij is één brok zelfverzekerdheid. Een Vreemde Vogel ligt al op de schroothoop van zijn onplezierige herinneringen. Hij heeft nu wel wat anders aan z'n hoofd. Er moet worden gepraat met de sponsors van de nieuwe produktie. Het vele benodigde geld wordt hem aangedragen van verschillende kanten. Is zijn zelfverzekerdheid echt? Er zijn drie aspecten. Dichter is hij, filmer wil hij zijn en zakenman móét hij zijn. Bij dat alles is hij ook nog gewoon mens, op z'n eigen manier: "...Ik ben fatalist." [...]
En vriendinnen? Ah, ze zijn er bij de vleet. Maar de Liefde met 'n hoofdletter is voor Lennaert Nijgh een heel ander hoofdstuk. Een probleem dat zijn diepste wezen beroert. De naam van het probleem is bekend. Zij heet Joke. Zij zal straks, als de camera gaat lopen, script-girl zijn...
Boudewijn de Groot: Ik zal pas rustig zijn als ik alles zelf doe  [1968, februari]
Ik: "Voor filmen voel je niets meer?"
B.: Ik wou filmen en zingen combineren, maar ik houd helemaal niet meer van de problematiek van de film. Ik houd me bezig met mijn vak: alle wat er in de muziek verandert, nieuw is. Ik ben sterk geïnteresseerd in vernieuwing en omdat muziek sneller verandert is dat voor mij veel interessanter. Wat er in de muziek gebeurt, is alles bepalend. De hele nieuwe ontwikkeling is uit de beat voortgekomen. Al die jonge filmers, behalve Wim van der Linden, zijn op hetzelfde stramien doorgegaan. Renée Daalder, De la Parra, het zijn wel goede films die ze maken, maar niet aangepast aan de tijd.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email