Nieuws
en we praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal.
Uit: Het land van Maas en Waal (1966)

Expositie verlengd

Het festival is grotendeels voorbij maar nog niet helemaal, want wegens grote belangstelling is de expositie 'Voor de overlevenden' in het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem verlengd tot en met 28 maart! Zo krijgen nog meer mensen de gelegenheid krijgen het leven en werk van Lennaert te bewonderen.
Voor openingstijden zie de website: www.lennaertnijghfestival.nl.

Lennaert Nijgh Festival, 26-27 januari 2013

Haarlem. Stichting de Brugmakers zet in samenwerking met vele muzikanten en anderen die hem dankbaar zijn voor wat hij heeft nagelaten, een uitgebreid en gevarieerd programma neer voor jong en oud.
Op 26 januari zal het schip De Jonge Jacob tijdelijk terugkeren in Haarlem. Boudewijn de Groot opent die dag het festival in de Philhormanie. Met optredens van Jaap Stork, Astrid Nijgh, Josee Koning en Jean-Paul van Spaendonck. 's Avonds zal er een concert zijn, waar Peter Koelewijn, Frederique Spigt, Fred Piek, Spinvis, De groep Kasba in combinatie met Astrid Nijgh, Astrid Nijgh solo, Josee Koning, Ellen ten Damme, Yorick van Norden , Jim de Groot, Marcel de Groot en Frank Lammers een liedtekst van Lennaert ten gehore brengen.
Op 27 januari zullen op boten op het Spaarne, in de Waag en in verschillende huiskamers, diverse liedzangers, troubadours, singer-songwriters een keuze maken uit de liedteksten van Lennaert.
Op beide dagen zal carillon Beiaardier Bernard Winsemius vanaf de toren van de Bavo aan de Grote Markt bekende liederen van Lennaert ten gehore brengen.
Meer.

Expositie in Noord-Hollands Archief, 11 januari 2013 t/m 18 februari 2013

Haarlem. Opening op 11 januari om 16.30 uur.
Tot 1 februari: letterkundig werk van Lennaert, bijzonderheden uit zijn nalatenschap, alsmede diverse parafernalia van Lennaert. Ook is een selectie kunstenaars uitgenodigd om zich te laten inspireren door een tekst(regel) uit het werk van Nijgh en dit te verbeelden. Meer.

Filmschuur, januari 2013

Haarlem. Vertoning van documentaires, o.a. Tip van de sluier (2002, AVRO) en andere films, ook van de hand van Lennaert. Meer.

Vergeten nummer Lennaert en Boudewijn duikt op

(2009) Een vergeten liedje uit de hoogtijdagen van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh is opgedoken in de archieven van het filmmuseum Amsterdam. Het nummer was onlangs voor het eerst na 40 jaar in het openbaar te horen als deel van de gerestaureerde film Een Vreemde Vogel die eenmalig in het filmmuseum vertoond werd.

De titelsong van Lennaerts eerste en enige avondvullende bioscoopfilm uit 1967 draagt de klassieke Nijgh/De Groot-credit. Lennaert schreef de tekst op basis van het filmscript, Boudewijn maakte er muziek bij en zong het in. Het lied is vermoedelijk eind 1966 opgenomen in de Phonogram-studio’s in Hilversum met behulp van Boudewijns vaste studioteam uit die dagen. Kenmerkend is ook het arrangement: onmiskenbaar Bert Paige. 1966 is het jaar waarin De Groot en Nijgh de lp Voor de overlevenden schreven, met daarop klassiekers als Testament, Verdronken Vlinder en Het Land van Maas en Waal.

De film Een Vreemde Vogel flopte in 1967 totaal. Onder meer Martine Bijl, Jaap van Meekren en Ramses Shaffy speelden er in mee. De première op een filmfestival in Arnhem liep op een echec uit, waarna Lennaert nooit meer naar de film omkeek. Janwillem Schrofer, een van de acteurs in de film en in de jaren 60 een van Nijghs beste vrienden, leidde de film in. Aanwezig in de zaal waren onder meer Boudewijn de Groot, twee van Lennaerts ex-echtgenoten en verschillende andere vrienden en bekenden van Lennaert. Het ‘vergeten’ titelnummer klonk direct na de openingsscène. Ook Boudewijn zelf was het nummer lange tijd kwijt. Op de eerste regel na kon hij zich de melodie jarenlang niet meer herinneren. Tot hij een aantal jaren geleden bij Lennaert in huis stuitte op de geluidsband van Een Vreemde Vogel. Na Nijghs dood in 2002 werd die band samen met een doos andere filmbanden van Lennaert door Boudewijn de Groot aan het filmmuseum geschonken.

De tijd lijkt de destijds zo hopeloos geflopte film overigens goed te hebben gedaan, want de aanwezigen waren na afloop mild in hun kritiek. Dit in schril contrast tot 40 jaar eerder toen de film al tijdens de vertoning in de zaal door het publiek beschimpt werd en een dag later nog eens vernietigende kritieken kreeg in de kranten ook.  

Diverse radio- en tv-programma's in teken van Nijgh

(2007-2008) De vijfde sterfdag van Lennaert Nijgh en de daaraan gekoppelde verschijning van de biografie kreeg op radio en tv de nodige aandacht. De biografieTestament werd op 26 november 2007 gepresenteerd in de Toneelschuur in Haarlem. Auteur Peter Voskuil reikte de eerste exemplaren aan Lennaerts drie ex-vrouwen en Boudewijn de Groot uit. Daarna stond de talkshow De Kunst in het teken van de nieuwe biografie. Ook Andermans Veren, RTL Boulevard, het radioprogramma Circus Jeroen Bosch, radio Noord-Holland, Cultura TV, VPRO's De Avonden en RTV N-H besteedden zendtijd aan Nijgh.

Klik voor meer informatie over de biografie Testament hier.

Klik voor een uitgebreid verslag van de perspresentatie hier.

Klik hier om de toespraak te lezen van Boudewijn de Groot.

Klik hier voor een overzicht van de recensies van Testament.

Klik hier om de uitzending van De Kunst on line terug te zien.

Klik hier om het Cultura TV-journaal over Lennaert te bekijken.

Klik hier om de uitzending van Kick van der Veer te beluisteren.

Klik hier voor het interview met Voskuil op radio N-Holland.

Klik hier om de uitzending van VPRO's De Avonden te horen

Klik hier voor de uitzending van Dubbel Driessen.

Ook Lennaert welkom in portrettengalerij

(2009) Schouwburg Haarlem wil ook Lennaert Nijgh in haar portrettengalerij. Dat heeft algemeen directeur Jaap Lampe laten weten tijdens de feestelijke onthulling van een portret van Boudewijn de Groot in de schouwburg. De Stadsschouwburg Haarlem is na een ingrijpende renovatie druk bezig een oude traditie in ere te herstellen. Bekende Haarlemse theatermakers worden in de gangen van het prachtig gerenoveerde gebouw geëerd met een portret. Lennaert Nijgh heeft een duidelijke link met de Stadsschouwburg. Niet alleen werden zijn liedjes er gezongen en werden er door hem geschreven musicals opgevoerd, Lennaert trad er zelf in zijn jonge jaren ook op in toneelstukken. Hij stond er al in zijn tienerjaren op het podium, als leerling van het Coornhert Lyceum. In later jaren bracht (onder andere) het Kennemer Lyceum hem in het theater.

Verzameld Werk Nijgh loopt vertraging op

(2009) De verschijning van het Verzamelde Werk van Lennaert Nijgh is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het boek, dat enige tijd geleden op deze site werd aangekondigd, heeft vertraging opgelopen. De verwachting is dat het Verzameld Werk-dat al enige tijd helemaal drukklaar ligt te wachten op uitgave- dit jaar zeker nog niet zal verschijnen. Aan de vertraging liggen uitgevers- en subsidieperikelen ten grondslag.

Website vernieuwd
(2007-2009) Dit gedeelte van de website is het voorportaal van de website, er is ook een uitgebreid archiefgedeelte (zie link in het menu bovenaan). Het voorportaal is ontworpen door Van Hes Interactieve Media te Valthe en bijgehouden door Nijgh-biograaf Daniël van Eijmeren, samen met Nijgh-biograaf Peter Voskuil.

Lennaert Nijgh voortaan leerstof op Havo/VWO

(2008) Wie staatsexamen Havo of VWO doet, mag voor het vak Nederlands voortaan ook de liedteksten van Lennaert Nijgh op zijn lijst voor het mondelinge examen zetten. Dat heeft de Informatie Beheer Groep in Groningen onlangs via haar website bekend gemaakt. Leerlingen waren tot dit jaar verplicht een dichtbundel in hun boekenlijst op te nemen, maar kunnen er nu ook voor kiezen die verplichte dichtbundel in te ruilen voor de teksten van een aantal Nederlandstalige liedjes.

Boudewijn de Groot weer op tournee
(2008-2009) Boudewijn de Groot nam in 2008 een sabbatical. Dit jaar werkt hij aan een nieuwe cd en gaat hij ook weer op tournee. Titel van de voorstelling is Wilde Jaren, en de eerste try-outs staan eind september gepland. Bijgestaan door zijn vaste begeleidingsband zal Boudewijn in een intieme en (grotendeels) akoestische setting oude en nieuwe nummers spelen. De kans dat op de nieuwe cd teksten van Lennaert zullen staan, lijkt op voorhand niet groot. Na de inhaalslagen op de voorgaande drie cd’s lijkt de Nijgh-koek een beetje op. Klik voor het laatste nieuws over de tournee Wilde Jaren van Lennaerts voornaamste vertolker hier. Algemeen nieuws over de activiteiten van Boudewijn is te vinden op: http://forum.boudewijndegroot.nl