Type: Knipselmap

Voor de overlevenden [boek]

KNIPSELS:
Lennaert Nijgh [over overleven]  1966, oktober [28 ?]
Op 28 oktober komt de plaat en een boek van Boudewijn en Lennaert uit onder dezelfde titel als hun pas geleden uitgezonden TV-programma 'Voor de overlevenden'. Dat is wel machtig hoor, zegt Lennaert als we hem in de VARA-studio ontmoeten, drie dingen onder een titel.
[première van Boudewijn-nieuwe-stijl]  1966, november 10
HAARLEM, 9 nov. - Voor zanger Boudewijn de Groot en tekstdichter Lennaert Nijgh was het maandag een bijzondere dag. In de Waag aan het Spaarne in Haarlem, waar de zanger ruim twee jaar geleden zijn debuut maakte, zijn een langspeelplaat en een boek, beide onder de titel 'Voor de overlevenden' ten doop gehouden. De plaat en het boek bevatten twaalf liedjes, die Boudewijn de Groot regelmatig zingt. Elf hiervan zijn door Lennaert Nijgh geschreven en één door Boudewijn de Groot.
"Ik zing alleen liedjes waar ik zelf in geloof"  1966, november
De Nederlandse teksten van Lennaert Nijgh maakten bij Geert Lubberhuizen, directeur van de Bezige Bij, zoveel indruk, dat hij gelijktijdig met de plaat ook een boekje op de markt liet verschijnen, dat alle teksten bevat, die Boudewijn de Groot op die plaat heeft zongen. Hij zegt: "Het zal geen bestseller worden. Ik had de eerste plaat van Boudewijn gehoord en die vond ik erg goed. Het boekje is bedoeld voor de betere plaatbeluisteraar."
De man achter Boudewijn  1966, [voorjaar/zomer?]
[Lennaert:] "O ja, even iets anders: deze zomer verschijnt een boekje over Boudewijn en mij. Boudewijn schrijft over mij, ik over hem. Alle teksten van alle platen en ook die van de nieuwste lp staan erin. Voor de liefhebbers. We weten wel de titel van de nieuwe lp 'Voor de overlevenden'. De teksten horen nu allemaal bij elkaar, hoewel ze wel los gezongen kunnen worden. Ze hebben alle dezelfde strekking, dezelfde ideeëen. Geen protestsongs, geen actuele onderwerpen. Het is een plaat over het zich niet willen neerleggen, het niet willen aanvaarden van de werkelijkheid."
"De jeugd overleefd"  1966, [november]
TEKSTSCHRIJVER Lennaert Nijgh en zanger Boudewijn de Groot zijn - symbolisch weliswaar - gisteren een ander brok leven begonnen. Ze behoren tot "de overlevenden", een uiterlijk niet duidelijk herkenbare volksgroep, waarvoor ze zowel een langspeelplaat als een boekje hebben geproduceerd: "Voor de overlevenden". De doopplechtigheid in de Haarlemse Waag, waar Cobi Schreier een bloeiende cabarettaveerne exploiteert, was informeel maar daarom niet zonder betekenis. Geert Lubberhuizen, directeur van de Bezige Bij die het boekje uitgeeft, zei er dit over: "Het verschil, als ik het goed heb begrepen, tussen het boekje en de plaat, is dat op het boekje de naam van Lennaert Nijgh net zo groot staat als die van Boudewijn de Groot". Op de hoes van de plaat komt de naam van Lennaert Nijgh niet voor. De heren van Phonogram bloosden niet. Toch zijn elf van de twaalf liedjes op de plaat door Lennaert Nijgh geschreven. En dat geeft een duidelijke kijk op het artistieke huwelijk dat beiden (op de filmacademie) drie jaar geleden sloten. Het boekje geeft een kijk op dat huwelijk. Niet alleen door de 27 liedjes die erin staan afgedrukt, maar ook en vooral door de twee inleidingen van Nijgh en De Groot over elkaar. De Groot, in een kort, poëtisch proza, denkt in de toekomst: "Maar in ieder geval zal ik terugdenken aan een tijd van ongelijkwaardige samenwerking in zijn voordeel, aan een tijd van zweet en tranen in mijn nadeel". Lennaert Nijgh gisteren: "De samenwerking tussen Boudewijn en mij is tamelijk moeilijk. Zelf begrijpen we er niet veel van; een redelijk gelukt artistiek huwelijk, aan geboortebeperking denken we voorlopig nog niet".
Ik zie niet in waarom kunst niet commercieel kan zijn  1967, januari
Boudewijn en Lennaert. Hun namen worden meer dan ooit in één adem genoemd, nu er een boek, een langspeelplaat èn een televisieshow door het duo is gemaakt, die alle drie de naam "Voor de overlevenden" dragen. [...]
Land van Maas en Waal krijgt een Gouden Plaat  1967, maart
De tekst van 'Het land van Maas en Waal' is van Lennaert Nijgh, die voor zijn hitwerk wel uit een ander vaatje tapt dan zijn confrater uit Weert, Johnnie Hoes. In het boekje 'Voor de overlevenden' beschrijft Nijgh de samenwerking met Boudewijn. 'Boudewijn neemt alsdan de tekst en houdt die enige tijd voor zijn gezicht. Men zou denken dat hij las. Maar zo eenvoudig gaat het allemaal niet in deze wereld. Terwijl de tekstschrijver als een aanstaande vader in toenemende wanhoop afwacht, verloopt er een kwartier, toch wel voldoende om 'Beneden alle peil' naar waarde te schatten. Dan kijkt Boudewijn de Groot, Neerlands protestzanger nummer één, op, en spreekt, zeggende: 'Anneke, heb je het ziekenfonds al betaald?'
Een vreemde vogel [artikel]  1967, [april? mei?]
Zelf was hij - is hij de niet-zo-vrolijke flierefluitende vrijgezel, nu eens hier, dan weer daar of zonder ene Joke, aan wie hij een gedichtenbundel heeft opgedragen.
[Verband met "Voor de overlevenden" boek is nog onzeker.]
Boudewijn de Groot: Ik zal pas rustig zijn als ik alles zelf doe  [1968, februari]
Ik herinner hem eraan dat hij in '66 in 'Voor de overlevenden' schreef dat hij afscheid zou moeten nemen van Lennaert Nijgh. Hij zegt met zachte stem, en gezeten op een sofa: "Ik suggereerde dat het wel eens zal gebeuren. Ik zag het méér als een soort fatum. Toen ik dat schreef had ik niet de idee dat ik het zou willen. Méér: wat moet ik in godsnaam zonder hem?
Ik: "En, nu?"
B.: "Minder. Ik heb het nog wel... ik zou me echt geen raad weten als Lennaert zou stoppen. Ik zou bij God niet weten wat te doen. Tot nog toe ben ik geen tekstschrijver geworden." Stilte. "Misschien (let op de niet geringe blik) dat ik het dan door de situatie gedwongen wel word." [...]
Ik: "In 'Voor de overlevenden' heb je een heel fijn portret van Lennaert geschreven."
B.: "Dat was geen lied."
Boudewijn de Groot [biografie 1944-1975]  1975, najaar
Na het verschijnen van de eerste LP van Boudewijn "Apocalyps" toonde een Amsterdamse boekuitgever grote belangstelling voor tekstschrijver Lennaert Nijgh. Het gevolg was dat naast de tweede LP van Boudewijn "Voor de Overlevenden" een boekje verscheen met dezelfde titel, waarin alle teksten waren opgenomen. Beide oorspronkelijke "Cinefielen" waren uitgegroeid, in nauwe samenwerking tussen woord en muziek, tot een der belangrijkste artistieke teams van die tijd.
Maalstroom [persbericht]  1984, april
Het begon met de debuutsingle 'Strand', die insloeg als een bom; men herkende Boudewijn's talent, stijl en voordracht en Lennaert's onmiskenbare vermogen tot het schrijven van teksten. Dat ging zelfs zo ver dat na het verschijnen van de eerste LP 'Apocalyps' de Amsterdamse uitgeverij Bezige Bij belangstelling toonde en bij de tweede LP 'Voor de Overlevenden' een boekje uitbracht, waarin alle teksten waren opgenomen.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email