bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Ping

Het Interview. Ik heb het gezien. Net als die andere vier miljoen Nederlanders. Ik zal het meteen maar eerlijk bekennen: ik vond er geen reet aan..

Saai! Onnoemelijk saai!

Welke domme republikein had dat allemaal verzonnen? Het leek wel of één en ander zich in de kantine van een amateurvoetbalclub te Oude Pekela afspeelde. Of in zo'n gehuurd decor, met van die Engelse tuinramen waarachter een geschilderd doek hangt. Met van die gezellige tl-pijpen erboven. Het gezelschap zag er niet uit, iedere rimpel was zichtbaar. Zo brengt men de toekomstige Koning en Zijn Gemalin toch niet in beeld! Paultje Witteman leek zo oud als zijn opa, ik bedoel maar. Bah!

Van de inhoud van het vraaggesprek heb ik weinig meegenomen. Dat lag aan mijn verontwaardiging over de vormgeving van het geheel en ook aan mijn wrakke lichamelijke toestand, moet ik bekennen. Uitgekeken heb ik het niet, halverwege zapte ik naar een andere zender. Naar iets over oude Egyptenaren of bijna uitgestorven beesten op Borneo. Weet ik veel.

Toen ik 's morgens ontwaakte hoorde ik radio 1 aan mijn oor orgelen. Jawel hoor, uit alle hoeken en gaten kwamen de republikeinen tevoorschijn. Roepend dat de monarchie niet democratisch was.
'Meneer de presidenst, welterusten!' Woedend schakelde ik over naar BBC Worldservice.

Soms lukt het daar ook niet: een allochtone dame begon woedend te kwaken over vrouwenbesnijdenissen in Somalië. Zet die radio dan uit, gek! Maar dat wil ik ook weer niet. Want dan valt de stilte. En dan hoor ik alles. En dat is heel erg, als u begrijpt wat ik bedoel.

Uit de nalatenschap van mijn lieve ouders is mij een aantal klokken geworden.
Waaronder een exemplaar dat ik warempel vergeten was. Een kleine koekoeksklok. Rondom lelijk, zeg maar gerust: niet om aan te zien. Hij koekoekt niet alleen, er staat ook nog een plastic kabouter bovenop die met een hamer op een bel slaat. Erger kan het niet.

'Ping! Koekoek!'

Gravend in mijn geheugen kwam het me weer voor de geest. Hoe ik in 1960, met mijn ouders op vakantie in Lugano, dat ding waarnam in de etalage van zo'n typisch Zwitserse souvenirwinkel, vlak naast ons hotel. Ik was toen vijftien jaar. Ik smeekte mijn ouders om dat klokje. Een Koekoeksklok met een Kabouter die Op een Bel sloeg! Mijn vader verbood me meteen om er nog een woord over vuil te maken. Kitsch was het, niet te benoemen rotzooi! Hij had groot gelijk. Natuurlijk, ik diende me dood te schamen, ik was al twee keer in de tweede klas gymnasium blijven zitten, ik moest van school af, mijn toekomst was hoogst onzeker... Zelfs nu heb ik er nog moeilijk mee. Tegenwoordig zijn jongeren van die leeftijd met heel andere dingen bezig; is dit niet het bewijs dat ik van geboorte af een sloompie ben?

Toch heb ik het oerlelijke klokje opgehangen, gewoon bij me thuis in de gang. Tijdelijk, zei ik tegen mezelf. O ja, tijdelijk. Vergeet het maar.

Vanuit mijn bed hoor ik de dialoog tussen de radio en de klok.

'Minister President Kok heeft zich bezorgd getoond over de uitlating van Willem Alexander...'
'Ping! Koekoek!'
'Minister Borst gaf aan dat zij maatregelen zal nemen tegen...'
'Ping! Koekoek!'
'De AEX-index is vanmorgen weer gezakt, nadat de technische fondsen...'
'Ping! Koekoek!'

Ineens weet ik het weer. Mijn moeder koesterde het lelijke klokje tot de dag van haar dood op haar kamer. Toen ze twee jaar geleden stierf, heb ik het persoonlijk stilgezet

Lennart Nijgh

dinsdag, 22-01-2002 11:42


 "(c) Copyright 2001 Haarlems Dagblad." [(c) Copyright 2002 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email