bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Wensen

Bijna elf jaar geleden schreef ik op deze plaats in de krant een column onder de titel 'Palindroom'. Dat betekent dat je een woord van achteren naar voren kunt lezen en andersom. Zoals de naam van onze burgemeester bijvoorbeeld, of die van onze minister-president. 

De redactie van deze krant vond het maar matig, want men was bang dat 'de eenvoudige lezer' het niet zou begrijpen.
'Dan nemen jullie Pim Fortuyn maar als columnist!' riep ik. Dat hebben ze toen nog even geprobeerd ook, maar z eenvoudig bleek de lezer van Haarlems Dagblad nu ook weer niet te zijn; toen de boze ingezonden stukken niet meer aan te slepen waren, kreeg Professor Pim ijlings de zak.

Ik had wel mijn best gedaan om uit te leggen wat ik bedoelde. Ik voerde een oude man in een caf ten tonele - een truukje dat alle columnisten sedert Carmiggelt gebruiken - en liet hem het volgende zeggen: 'Als u voorzichtig bent met oversteken, zult u iets meemaken dat niet eerder in een mensenleven is voorgekomen, namelijk een tweede palindroom-jaar: 2002.'
Nu is het dan zo ver. De tijd is wel erg snel gegaan, veel sneller dan ik in 1991 dacht. Maar dat schijnt nu eenmaal bij het leven te horen.

Ik wens u allen een gelukkig 2002. U zult mij twee weken moeten missen, want dit jaar vallen Kerstmis en nieuwjaar op een dinsdag en dan verschijnt de krant niet.

Goede voornemens heb ik nooit gemaakt bij de jaarwisseling, maar bij uitzondering doe ik dat deze keer maar eens wel, al weet ik dat het me moeite zal kosten. Ik zal niet, ik herhaal: niet! over de euro schrijven. Wat ik van Verenigd Europa denk, dat weten mijn trouwe lezers zo langzamerhand wel. Gisteren heb ik getracht zo'n zakje namaakgeld te kopen bij de bank, omdat het misschien wel handig kan zijn tijdens de jaarwisseling, maar niks. Ze waren op. Ze hebben er dus gewoon te weinig gemaakt. Dat wordt lachen na 1 januari! Maar genoeg over dit onderwerp - al die anderen die stukjes in kranten schrijven mogen er voor mijn part over doorzeuren totdat Pasen en Pinksteren op n dag vallen. (Dat de achterban van de PvdA ooit iets dergelijks beslist over deze feestdagen, acht ik overigens niet uitgesloten.)

Verder hoop ik van harte dat onze goede stad in het nieuwe jaar enigszins in het gerede komt, zodat we zowel lopend als rijdend weer gewoon ergens heen kunnen gaan, zonder klem te raken tussen hekken en bouwputten.

Het wordt een spannend jaar, 2002. Allemaal verkiezingen! Een nieuw kabinet! En eerst een nieuwe gemeenteraad! Als er tenminste iemand komt opdagen bij de stembussen, wat toch wel belangrijk is.

U kunt deze keer voor de Tweede Kamer zelfs op Professor Pim stemmen! Wat ik niet zou doen overigens - het is misschien wel even lachen, maar het kost een heleboel ingezonden stukken en het schiet niet op. En die zak kan beter in de kast blijven.
Nogmaals, vaarwel en blijf goed gezond! Veel gezelligheid en warmte tijdens de komende feestdagen. En speciaal aan zijn vele lieve bewonderaarsters: de beste wensen namens de reusachtige huiskat Meneer!

Lennart Nijgh

dinsdag, 18-12-2001 12:08


 (c) Copyright 2001 Haarlems Dagblad.

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email