bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Leuk

Het tempo waarin de zekerheden in mijn bestaan onder me vandaan worden gesloopt is me te hoog aan het worden. Niets is meer wat het lijkt. Iedereen met een beetje autoriteit valt door de mand. Postkantoren worden opgedoekt, de brievenbus op het Klokhuisplein is ineens weg, treinen rijden nauwelijks meer. De gulden gaat verdwijnen, onze premier wordt nergens meer uitgenodigd, Nederland staat als één man achter Amerika, maar wordt waarschijnlijk binnenkort opgeheven. Want we zijn een democratie, dus ons wordt niets gevraagd.


Voor iedere dag dat de telefoon het doet en dat er water uit de kraan komt, mag ik mijn handen zo langzamerhand wel dichtknijpen. En als klap op de vuurpijl dreigen de dagbladen, waaruit ik al die onheilstijdingen verneem, zelf ook nog eens ten onder te gaan. Vanwege de in elkaar zakkende economie. Gelukkig zijn journalisten net zo moeilijk uit te roeien als kakkerlakken, dus houden we vrolijk vol.

Bij al dat sombere nieuws en die vreselijke oorlogsfoto's, blijven er nog steeds kleine, vrolijke berichtjes in de krant staan die geen enkel verband hebben met de grote boze wereld. Het maakt niks uit waar ze over gaan. Over een aap in een Belgisch bos, of over een ontsnapte tuinslang in Enkhuizen. Vroeger waren zulke stukjes puur bladvulling, tegenwoordig dienen ze om de voorpagina op te leuken. Het snoepje voor de lezer, als tegenwicht voor al dat slechte nieuws, zoals wij vroeger een pepermuntje kregen bij de levertraan. Zelfs deftige kwaliteitskranten doen er aan mee.
Deze stond in Schuttevaer, een serieus weekblad voor de beroepsvaart:

'KREEFT OP STAP - Een volwassen rivierkreeft heeft onlangs in het centrum van Itzehoe in Sleeswijk-Holstein voor opschudding gezorgd. De kreeft liep doodgemoedereerd over het trottoir. Een vrouw schrok erg bij het zien van het ongeveer dertig centimeter grote dier. Te hulp geschoten politieagenten zorgden ervoor dat de kreeft niet het slachtoffer van fijnproevers kon worden. Zij vingen het dier voorzichtig en brachten het aan de oever van de Stör terug, waar het weer snel onder water verdween.'
Wel, wel. Itzehoe am Stör. Alweer wat geleerd.

Ons eigen Haarlems Dagblad weet er ook raad mee: 'MANNEN GEWOND BIJ HET KOKEN'. Een pakkende kop, daar niet van. Ik zag meteen een stel klunzige tweeverdieners voor me, door hun bitse carričre-vrouwen naar de keuken gedreven, waar ze iets verkeerd hadden gedaan met de frituurpan. Maar nee: 'Een 35-jarige zwerver was achter de bibliotheek aan de Heemsteedse Dreef zijn potje aan het koken. Terwijl hij daarmee bezig was opende een 60-jarige man de deur van de bibliotheek, waarop de vlammen onder het potje omhoog schoten in het gezicht van de beide mannen. De zwerver is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht, de bezoeker kon ter plaatse door de brandweer worden geholpen.'

Ik moet bekennen dat ik me van het beschreven incident niet meteen een duidelijke voorstelling kan maken. Gelet op de aangerichte schade moet er minstens sprake zijn geweest van een kampvuur met een grote ketel. Maar de locatie ken ik, dit in tegenstelling tot Itzehoe am Stör. In mijn jonge jaren was daar de Dreefschool gevestigd. Er moet in Heemstede erg veel veranderd zijn, sinds ik er opgroeide.

Niet dat ik kritiek heb op deze kleine berichtgeving, dat is juist wat een krant zo leesbaar maakt als het grote nieuws met de dag erger wordt. Als Imam Hazelhoef ineens helemaal geen imam blijkt te zijn, maar gewoon een vent met een tulband op zijn hoofd, hoe zit het dan met die tulband van Kok? Misschien moet ik maar aan deze onzekere tijden leren wennen. En niet meteen zo schrikken als er morgen in de krant staat dat Pim Fortuyn eigenlijk een hetero is.

dinsdag, 06-11-2001 14:17


 (c) Copyright 2001 Haarlems Dagblad.

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email