bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Rust

HAARLEM - Het is me ook dit jaar niet gelukt op vakantie te gaan zonder mezelf eerst in een uiterste staat van overspannen waanzin te hebben gebracht. Goed, door omstandigheden was de tijd die ik had om mijn zeereis voor te bereiden nogal kort, maar verder was het allemaal mijn eigen schuld. Aangezien ik al elf jaar lang vrijgezel ben en niet in het bezit van een rijbewijs, laat staan van een auto, diende ik alles op mijn brommertje in een paar dagen tijds af te raffelen.
Niet verstandig, maar gevaren zou en moest er worden, van uitstel wilde ik niet weten. Door de haast was ik wel gedwongen om prioriteiten te stellen: zo waren de brandstoffilters van de motor eigenlijk aan vervanging toe. Geen tijd voor, we moesten ook nog proviand en drinkwater innemen en bovendien gasolie. En dat allemaal strak op schema, want de verkeersbrug in de A 9 benoorden Spaarndam wordt maar drie keer per etmaal bediend.
De nacht voor het vertrek deed ik geen oog dicht. Alleen volledig uitbehandelde gekken zijn in staat met zulk een doodsverachting zoveel overhoop te halen teneinde een jongensdroom waar te maken - al het is maar voor even.
Zo vertrokken we dus op die bloedwarme vijftiende augustus uit Spaarndam. Met een half afgewerkte checklist en een doodvermoeide schipper - een beroepsvaartuig zou door de scheepvaartinspectie onmiddellijk aan de ketting zijn gelegd. Maar dat maakte niet uit. Eindelijk los van de wal, weg uit de dagelijkse sleur, weg uit het benauwde Haarlem! Op naar IJmuiden en de sluizen, naar Zee! Het Avontuur en de Vrijheid tegemoet!
Het is altijd weer verbazingwekkend op welke wijze de harde werkelijkheid dit soort van jongensdromen weet te corrigeren. Het goede schip had net een dokbeurt gehad, waarbij onderdelen van het stuurwerk waren vervangen, met als gevolg dat het roer aanmerkelijk zwaarder ging dan ik gewend was. Dus wist ik in IJmuiden een spiksplinternieuw, zojuist te water gelaten polyester motorsloepje letterlijk tussen wal en schip met een ijselijk krakend geluid bijna te verpletteren. Zwetend belde ik mijn verzekeringsagent, terwijl de hele jachthaven, althans in mijn perceptie, hoofdschuddend naar me stond te kijken en te wijzen. Dat het toerental van de motor ineens terug begon te lopen toen we op de hoogte van Petten waren, was niet echt een verrassing te noemen. De brandstoffilters! Er zat niets anders op dan te ankeren. Op zichzelf is het vervangen van die filters niet zo'n probleem. Maar de temperatuur in de machinekamer was opgelopen tot ruim boven de veertig graden en aan dek was het niet eens veel koeler.
En toch is het een mooie reis geworden. Inderdaad, vol avontuur en afwisseling. Onvoorspelbaar en soms heftig, net als het weer deze afgelopen maand was. Tropische hitte, wolkbreuken, donder en bliksem, alles hebben we over ons heen gehad. Maar saai of druilerig was het nooit. En zelfs met de schipper is het zowaar goed gekomen.
De nacht voor het aanvaarden van de thuisreis soesde ik tevreden weg in mijn kooi, terwijl buiten het carillon van de Drommedaris als vanouds tinkelende klanken strooide over de stille haven van Enkhuizen:
'Sur le pont d'Avignon / On y danse, on y danse...'
Het overspannen vertrek uit IJmuiden leek ineens veel langer geleden dan twee weken. Een reisje van niks, niet verder gekomen dan Vlieland. Harlingen. Urk. Nou, en? Andere mensen hebben een vliegtuig en de halve wereld nodig voor hun vakantie.
Een paar seconden later volgde, ver weg, het antwoord van de klokken in de Zuidertoren: 'Sur le pont d'Avignon / On y danse tout en rond...'
De schipper hoorde het niet meer.

dinsdag, 04-09-2001 14:56


 (c) Copyright 2001 Haarlems Dagblad.

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email