bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Voorlezen

Kinderen hebben het tegenwoordig ongelooflijk slecht. Tenminste, die indruk krijg ik als ik naar de radio luister of de krant lees. Voor zover ze niet gebukt gaan onder door niet-biologisch geteeld voedsel veroorzaakte defecten, worden ze ook nog eens veronachtzaamd door hun ouders. Zo worden er, meldde een bezorgde en ietwat bemoeiziek klinkende damesstem op radio 1, tegenwoordig geen verhaaltjes meer voorgelezen voor het slapen gaan. Dat verbaast me niets. Zelf heb ik weliswaar geen kinderen, maar de mensen om me heen die wel het ouderschap deelachtig zijn, hebben daar geen van allen de tijd voor. Dit afgezien van het feit dat ze waarschijnlijk zélf nooit iets lezen.

Ik vind het zielig voor die kinderen. Vergeleken met hen ben ik in grote luxe grootgebracht. Niet in materiële zin: mijn ouders waren geen tweeverdieners en van het luttele bedrag dat mijn vader met zijn tekenwerk inbracht, viel geen feestje te bouwen. Maar voorgelezen, dat werd ik wel! Mijn vader zette zich iedere avond naast mijn bed, sloeg één van die mooie sprookjesboeken open die lang voor mijn geboorte verschenen waren en las mij een stukje voor - en altijd weer ging de tijd te snel voorbij en werd, ondanks mijn smeekbeden, het licht gedoofd. En ging het boek met mijn vader mee de kamer uit. Vermoedelijk ook om te voorkomen dat ik zelf stiekem ging liggen lezen, want dat kon ik al heel goed.

Zo maakte ik kennis met de Andersen en Grimm, met Winnie-The-Pooh, en The Wind In The Willows. Vanaf mijn vierde jaar had ik de illustraties van Arthur Rackham, Edmund Dulac, Anton Pieck en Rie Cramer al met mijn ogen verslonden. Dus ik zag er ook nog eens van alles bij.

Nu staat al dat moois opgeslagen in mijn eigen huis, in grote verhuisdozen, op zolder. Soms kan ik het niet laten en sluip, voor het slapen gaan, even naar boven om te kijken. Vreemd genoeg herinner ik me vooral de verhalen uit de boeken, die blijkbaar in de loop der tijden verloren zijn gegaan.

Het waren niet eens van die lieve verhaaltjes. Ik voel nog de eenzaamheid en het onbegrepen weedom, dat me overviel als mijn vader me voorlas over Ratoe Loroe Kidoel, de Koningin van de Zuidzee. Een verre nicht van onze Lorelei, afkomstig uit de traditie van Midden-Java. Wat ik me in grote trekken kan herinneren: het was de dochter van een koning uit een ver verleden, die uitgehuwelijkt werd aan een of andere griezel. Die ik me onmiddellijk voorstelde als zo'n dikbuikige demonische wajangpop, met uitpuilende ogen en puntige hoektanden. De prinses wilde de geliefde van haar eigen keuze volgen en nam samen met hem de benen, maar viel in de handen van boze geesten. Ten slotte wierp ze zichzelf in wanhoop in zee en stichtte op de bodem haar eigen rijk. Haar minnaar, hoe kan het anders, werd veranderd in een zeezwaluw. Sindsdien heerst Loroe Kidoel over de Zuidzee en is de beschermster van de zeezwaluwen, die hun nesten bouwen in de grotten van de Javaanse kust. Wee de ongelukkige die Ratoe (vorstin) of Njaï (vrouwe) Loroe Kidoel ooit te zien krijgt! Wee de zeelieden dus, en wee de plukkers van de nestjes van de zeezwaluwen, die nog steeds een Chinese lekkernij zijn. Ik wil wedden dat ze nog steeds geplukt worden, door met gevaar voor eigen leven langs de rotsen klauterende Javaanse jongens. Het zal wel niet mogen van het Wereldnatuurfonds, maar als Chinezen iets lekker vinden, dan betalen ze er goed voor. Een sprookje dat niet goed afliep en dat mij destijds droevig stemde.

Droevig, maar ook dromerig. Misschien dat mijn vaders eigen heimwee naar het verloren paradijs van zijn Indische kinderjaren erin doorklonk en er nog meer schemerachtige weemoed in legde.

Maar goed, daar hebben kinderen tegenwoordig dus geen last meer van - die zitten vrolijk achter de computer.

Het zij zo - ik heb geen kinderen.

Daarom heb ik u maar een verhaaltje voorgelezen


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email