bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Tapijt

Mensen, goed nieuws! Eindelijk een blijde tijding! Eindelijk echt lenteweer! En bovendien: gisteren was de geweldige huiskat Meneer jarig! Hetgeen uitbundig is gevierd. Dat mag ook wel: tenslotte hebben de meeste katten geen duidelijke verjaardag. Ik weet dat een aantal lezers zich nu walgend afwendt: 'O nee, het gaat alweer over z'n kat, hij weet niks beters.'

Ook goed, wat mij betreft. Sodemieter maar lekker op naar de volgende pagina. Nu even onder ons: Meneertje is gisteren dus dertien jaar geworden. Qua leeftijd zijn hij en ik eigenlijk even oud. Althans, zo onderga ik het.

En wat heeft Meneer dan wel gehad voor z'n verjaardag? Omdat de hoogtijdag hemzelf natuurlijk geen moer kan schelen - hij is goed beschouwd eigenlijk altijd jarig - lijkt dat een loze vraag. Behalve dan dit jaar.

Want sinds kort ligt het Perzische tapijt dat mijn ouders in 1956 aanschaften, in mijn eigen huis. En of het nu een Baluchistan of een Besjir of een Boechara is, moet u mij niet vragen, daar heb ik geen verstand van. Feit is dat het prachtige donkerrode kleed met die intrigerende blauwe motiefjes daar in al z'n glorie in mijn kamer ligt, als was het nieuw. Na al die jaren, na generaties katten en honden, na alle tienerfeestjes met bijbehorende kotspartijen. Onaangetast, als was het nieuw.

Dat deel van mijn erfenis is dus Meneer z'n verjaardagscadeautje. En hij er echt helemaal gelukkig mee. Hij rolt van puur plezier heen en weer in zijn rokkostuum, hij zwaait met zijn witte handschoentjes naar me. Als ik niet beter zou weten, zou ik zeggen: hij lacht.

Afgelopen vrijdag liet ik hem de voorpagina van deze krant zien, hetgeen natuurlijk tevergeefs is. Daar prijkte een foto van een andere kat, van de poes van Drogisterij A.J. van der Pigge. Kortom, van Mevrouw, die in de etalage van de winkel in de Gierstraat lag, in haar eigen kleine strandstoeltje en de lezer olijk aankeek. Het bijbehorende artikel vond ik om het voorzichtig uit te drukken, in journalistiek opzicht niet helemaal deugen. Maar goed, dat soort vuile was gaat u als lezer niet aan. Nou ja, nu ik er toch over begonnen ben: kijk, dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de firma Van der Pigge op hoge toon zou hebben verboden om reclame te maken voor 'Pigge Bruin' middels een oude foto van Prins Bernhard en twee van zijn dochters - moeten we dat geloven? In werkelijkheid heeft Collega Kees van deze krant zélf de RVD gebeld met dat verhaal, en de RVD reageert altijd als de eerste de beste imam: 'Het Kan niet Zo Zijn Dat De Leden Van Het Koninklijk Huis Als Reclamemateriaal...' Enz., enz.

Voor mijn geestesoog zie ik ineens collega Kees, zijn heerlijk jongenslichaam helemaal ingesmeerd met Pigge Bruin, ten prooi vallen aan grote woede omdat hij niet binnen drie uur de op het etiket beloofde bronzen teint heeft verkregen. Kom Kees. Blijven lachen, hoor!

Maar de foto van Mevrouw heeft alles goed gemaakt; alhoewel Mevrouw, zelf van nature Cypers zijnde met een rood neusje, natuurlijk geen enkel baat zou hebben bij Pigge Bruin.

Evenmin als de jarige van gisteren. Hij ligt nu naast me en likt aan zijn ene witte handschoentje, teneinde zijn enorme hoofd te wassen. Dag Meneertje!

Hij zwaait terug. Dag Baasje!

Applaus, denk ik. Voor de nameloze vrouwen en meisjes, die ooit, ergens in de bergen tussen Pakistan en Afghanistan, dat prachtige tapijt hebben geknoopt. In een kleur die eeuwig is en niets met vluchtig bruin worden van doen heeft.


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email