bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Engerd

Temidden van alle ellende die de media de laatste tijd over ons uitgestort hebben, was toch een bericht te vinden dat mij vrolijk maakte. Aangaande minister Jorritsma. Met wie ik tot dusver weinig had; ik zag haar op de tv en in de krant in angstwekkend tempo verouderen. Zoals met alle bewindslieden (m/v) overigens het geval is.

Maar tot mijn niet geringe plezier heeft Annemarie Jorritsma zich in het programma 'Spijkers met koppen' uitgelaten over Jacques Chirac, de president van Frankrijk.

Chirac was, aldus Jorritsma, een engerd.

Dat ben ik al jaren met haar eens. Citaat uit één van mijn columns van vijf jaar geleden: 'Geloof me, die man deugt echt van geen kanten. Hij moet eens in z'n oren knopen wie er in 1816 verloren heeft in Waterloo'.

Ook liet ik mij uit over mijn mening betreffende Frankrijk, door een zeer Engelse bril gezien: 'Ooh, ooh, nou, maar dat is toch een Grotemensenland, waar ze echt een Vreemde Taal spreken en zo, daar kan ons landje toch niet brutaal tegen doen?'

Rot op! Ze kunnen van mij het bos in met dat eeuwige gelul door hun neus en die zure Beaujolais Primeur. En Brigitte Bardot ziet er ook niet meer uit!

Waarvan akte.

Resumerende: minister Jorritsma heeft groot gelijk. De discussie betrof Willem Alexander en Máxima en het koningshuis. Nederland een republiek? Jasses, nee, zei Jorritsma. Een president, zeker! Zo'n engerd als Zak Chirac!

Er kwam een heel klein diplomatiek relletje van. Maar niet meer dan dat en ik begrijp ook wel waarom niet: het woord 'engerd' is nu eenmaal niet vertaalbaar in het Frans. Ja, een goed woordenboek zal waarschijnlijk wel een vertaling opleveren, maar de gevoelswaarde van het door-en-door Hollandse 'engerd' is niet in het Frans weer te geven.

Nogmaals een citaat van mijzelf, van jaren her: 'Geloof me, Chirac deugt echt van geen kanten. Hij moet eens in z'n oren knopen wie er in 1816 verloren heeft in Waterloo.' En waarom moest ik in 1956 op de lagere school 'Papa fume une pipe' leren, amper tien jaar na de Tweede Wereldoorlog, tijdens dewelke Frankrijk voor de helft fout was geweest?

Dat alles brengt me weer op een van mijn stokpaardjes: ooit hebben we zowel de Duitsers als de Fransen over ons heen gehad en weer de deur uit gewerkt en dan zullen we alsnog eindigen als vazalstaat van die grote jongens. Weg met de Europese Unie! Straks zitten wij hier te hannesen met oerlelijk Monopoly-geld dat twee keer zoveel waard is als onze gulden en dat alles zonder dat wij democratisch zijn geraadpleegd. Al die moordpartijen inzake mond-en-klauwzeer: idem. Ja, nee, natuurlijk is het allemaal heel zielig maar het 'mag niet van Brussel'. Woedend word ik daarvan. Natuurlijk weet ik wel dat ik alleen maar '1 Eenvoudige Boerenlul' ben, om Wim Schippers te citeren. Ik heb alleen maar een HBS-A diploma van lang voor de Mammoetwet en ik kan natuurlijk nergens over meepraten. Toch blijf ik er bij: Jorritsma heeft gelijk! Het 'bevriende staatshoofd' Jacques Chirac, de president van Frankrijk, door mij al jaren gelden als 'Jan Zak' en 'Jan Lul' neergezet is een buitengemeen grote Engerd. Wat dat dan ook in het Frans moge zijn - helaas heb ik alleen maar een Frans-Nederlands woordenboek en niet andersom.

Maar ik ben benieuwd wat Annemarie in Franse oren gezegd heeft. Dat wel.


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email