bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Lente [2001]

Waar blijft de lente? Is het alleen maar mijn eigen ongeduld of is het de zogeheten klimaatsverandering? Onzin. April doet wat-ie wil, nadat maart z'n staart danig heeft geroerd. Zoals ieder jaar laten we ons weer gek maken door die éne verraderlijke mooie dag die we vorige week hebben gehad, die vileine sluipmoordenares die een spoor van lelijke verkoudheden en op niets gebaseerde dagdromen achter zich heeft gelaten. Op de terrassen van de Botermarkt zweefde heel eventjes dat gevoel rond van herkenning. O, ja! Zo kan het ook zijn! Zo hoort het! Maar de winter die we achter de rug hebben, ofschoon meteorologisch gezien een kwakkelwinter, was erg lang dit jaar.

Ik liep door de inmiddels bijna geheel en al naar de kloten geholpen Brinkmannpassage. Op weg naar de uitgang aan de Grote Markt, met het krantje dat ik bij de boekhandel had gekocht in mijn hand. Een andere reden om door de Brinkmannpassage te lopen heb ik al lang niet meer - en steeds meer mensen met mij. Buiten was het althans droog, stelde ik vast. Maar niet echt lekker. Lente? Ja, op de kalender.

In de ingang bij de draaideur kwamen een jongen en een meisje me tegemoet. Hij met z'n arm vastberaden om haar schouder. Alle twee jong en mooi. Ze keken elkaar niet aan, maar waren wel met elkaar in gesprek. En zonder dat ik dat wilde, ving ik een paar zinnen uit de dialoog op.

'Ja! En dan komt ze ineens terug. En dan zegt ze dat ze je gemist heeft. En dan ga je met haar naar bed!'

'Ik ga helemáál niet met haar naar bed!'

Zonder veel stemverheffing, mooi naturel. Ze verdwenen in de draaideur van Brinkmann. Ik knipoogde tegen de toren van de Bavo, die al voor een derde z'n groene broek heeft laten zakken. Ik dacht terug aan van alles, dat ik ooit had meegemaakt, ook om en nabij deze locatie.

De maandagse bloemenmarkt schreeuwde me tegemoet. Ik kwam bijna in de verleiding om een bos bloemen te kopen. Ware het niet, dat mijn reusachtige huiskat Meneer in bloemen alleen maar een braakmiddel ziet. Niettemin voelde ik me ineens bijna vrolijk. De maanden die ik achter me had waren om allerlei redenen erg donker - en dan is het toch een troost te merken dat het Grote Raderwerk des Heren gewoon doordraait: de dagen lengen, de bomen naast de Vishal vertonen hun eerste groene waas.

En ook de stad bloeit weer op. Joost Swarte z'n Toneelschuur vordert! Telkens weer een feest, om met alle kleine jongetjes-achtige aandacht die grootse werken in de Lange Begijnestraat gade te slaan. Die geweldige mastodont, die rijdende hamer die de palen van de fundering boort en volstort met beton en die iedere dag weer ergens anders staat - wat een technologie. Ik herinnerde me onwillekeurig de heimachines uit mijn vroege jeugd. Romantisch, dat wel, met zo'n rechtopstaande stoomketel en die twee van die lange houten palen, waar het heiblok langs op en neer werd gehaald. Ons hele huis schudde en trilde bij iedere klap en vermoedelijk scheurde er hier en daar ook wel eens iets. Maar geen mens die er wat van zei. Nederland moest herrijzen en wij moesten buiten spelen met een korte broek aan en daarmee uit.

Op weg naar het café van Frits in de Korte Begijnestraat ontmoette ik drie giebelende jongetjes. Waarschijnlijk kwamen ze heel ergens anders vandaan en hadden ze gehoord dat hier ergens de hoeren moesten zitten. Maar de etalage van Het Poortje was leeg. Toen ik bij Frits binnenstapte, stonden ze ineens alledrie achter me.

'Vieze ouwe meneer! Daar mŕg je niet naar binnen, hoor!'

Ze liepen hikkend van het lachen door. Ze konden moeilijk weten dat ik het pand betrad om op mijn gemak het dagblad Trouw door te nemen, dat ik zojuist had gekocht. Ondanks alle ellende over MKZ, die me van de voorpagina tegemoet spatte, week de glimlach niet meer van me. Mijn dag was goed.
De lente komt eraan, de lieve lente.


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email