bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Kukeleku!

Er zijn dingen die zomaar uit je leven verdwijnen, zonder dat je het merkt. Maar dan staat er een stukje in de krant over iets onbenulligs - en ineens besef je dat je al een tijdlang iets mist. Het kraaien van een haan, bijvoorbeeld.

In de mooie Haarlemse stadswijk waar ik woon is het 's nachts voorbeeldig stil. Als ik het raampje van de badkamer opendoe en mijn hoofd naar buiten hang, neem ik niets waar. Misschien het rommelen van een trein, in de verte. Een doodenkele auto op de Westelijke Randweg. En heel af en toe, bij voldoende windsterkte, nog wel eens de vage echo van de zee in het westen. Maar dat kan ook verbeelding zijn.

Wat ik in ieder geval al zo'n twintig jaren lang niet meer gehoord heb, is het kraaien van een haan: 'Kukeleku!' - zoals in ouderwetse kinderboekjes. Terwijl ik daarmee wel degelijk ben opgegroeid. Heel vroeger, in de Heemsteedse bloemenbuurt, daarna in een wat duurdere Heemsteedse buurt en ten slotte in de Van Merlenlaan. Zo gek was dat niet. De kinderboerderij van Groenendaal was daar niet zo ver vandaan. En ja, natuurlijk kraaien hanen niet als de zon opkomt - 's ochtends om kwart voor twee, bij voorkeur op dinsdag, dient er ook flink gekukeld te worden en als de één de ander kan horen, dan is het songfestival er niets bij.

Maar zoals gezegd, dat is lang geleden. Het totaal verzenuwde hedendaagse poldervolk graait al naar de pillendoos of naar het nummer van de bedrijfsarts wanneer er een merel zingt, of een egeltje door de tuin scharrelt.

Verleden week stond er een mooie foto in deze krant, als illustratie bij een treurig stukje. De kippenkolonie, die te Schalkwijk rondscharrelt, in de omgeving van het EG, zal eerdaags door een 'gespecialiseerd bedrijf' worden geruimd. Want dat kan niet hoor, kippen en hanen die zomaar in het wild rondlopen! Hoezo, in het wild? In de uitermate grote treurnis van Schalkwijk, waar het niets is als Belastingen en Ziekenhuizen, om van het droevige Hotel Haarlem-Zuid, waar regelmatig dode mensen worden gevonden, nog maar te zwijgen - is dat 'in het wild'?

Ooit, in mijn kindertijd, zijn daar weilanden en koeien en boerderijen geweest, en zo. Dat was dus evenmin een wildernis. Niet dat ik geen begrip heb voor de moderne tijd, ik weet dat het zo moet zijn en ook dat vroeger niet bestaan heeft, behalve in mijn hoofd. Maar dat terzijde.

Waar het mij om gaat, is het volgende: ik weet dat kippen makkelijk verwilderen. Dus is het geen wonder dat in Schalkwijk, in de omgeving van die mooie tuin van het EG, een grote groep kippen leeft. Op de foto in de krant was een innig tevreden straatkipje te zien, met twee fiere hanen op de achtergrond. Voor de eventueel aanwezige tuinaanleg is die kippenpopulatie funest, dat weet ik ook wel. Maar waar haalt de gemeente Haarlem, in naam van de Enige Schepper, het recht vandaan om met dood en verdoemenis die hanen en kippen te laten 'ruimen', terwijl zij het juist zijn, die het kleurloze Schalkwijk nog iets van leefbaarheid verlenen?

Er zijn, meldde deze krant, klachten omtrent geluidsoverlast vernomen. Van de nimmer ontbrekende Omwonenden natuurlijk. En ook van de zijde van het EG. Heeft u wel eens in dat ziekenhuis gelegen? De halve nacht doorwakend met allerlei slangen in uw lijf, niet in staat u te verroeren en blootgesteld aan een veelheid van allesbehalve natuurlijke geluiden? Ik wel.

Het lid der Haarlemse gemeenteraad Mevrouw Van Oerle (CDA) liet weten dat ze al die kippen in de berm van de weg 'een onsmakelijk gezicht' vond. Omdat ze nog niet de gedaante hadden aangenomen van drumsticks of van kant-en-klare ? Omdat ze geen verantwoorde scharreleieren legden, of omdat ze niet volgens Europese normen waren verpakt? Mevrouw van Oerle (en het CDA) kunnen het wat mij betreft bij de volgende verkiezingen helemaal vergeten.

Kortom: Kukelekukelekuuuu!


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email