bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Crash

Dit wordt een kort verhaaltje. Sorry. Maar het is even niet anders. Volgende keer ga ik er weer helemaal tegenaan.

Verleden week heeft u me helemaal moeten missen. Waarvoor mijn welgemeende excuses. Maar soms gaat het wel eens even niet. Eigen schuld. Ik wilde gewoon te veel en te snel en dat ook nog tegelijkertijd.

Met vastberadenheid gooide ik me in de afwikkeling van zaken na mijn vaders overlijden. Ten slotte had ik gelukkig allerlei behulpzame mensen om me heen, dus dat hoefde niet al te lang te duren. Dacht ik.

Nee dus, verkeerd gedacht. Ik voelde me ineens een vliegtuig dat te zwaar geladen is en bij het opstijgen door een wiel van het landingsgestel heenzakt, om in de polder naast de baan te eindigen. Alles goed afgelopen, gelukkig geen persoonlijke ongevallen. U kent dat soort berichten wel.

Maar mijn falen van verleden week zadelde me wel weer op met het knagende gevoel niet streng genoeg voor mezelf te zijn geweest. En dat hielp helemaal niks. Van alle kanten werd me nog meer hulp aangeboden dan ik al had - maar dat baatte niet. Schrijven is een eenzaam vak en de persoonlijke bezittingen van je ouderlijk huis uitzoeken is misschien nog eenzamer.

Maar goed dat ik niet helemaal alleen ben. Er is altijd nog de enorme huiskat Meneer.

'Wat heb je daar nou aan?' zult u zeggen. Katten zijn natuurlijk alles voor een kattengek, maar hun praktische bijdrage aan de gang van zaken mag gering heten. En toch: hij is daar, waar ik ben. In mijn eigen huis, althans. Ook bij het midden in de nacht radeloos wakker worden uit allerlei bizarre dromen en gezichten. Met zijn enorme zwarte lijf zittend op mijn blote voet (waarom, in 's hemelsnaam?) en met zijn lange witte snorharen kriebelend aan mijn knie. En in de stilte van de koude winternacht het amper hoorbare, want van een onwaarschijnlijk lage frequentie zijnde ronken dat hij doet.

Dag Meneer, zeg ik. Dag Meneertje. En samen wachten we op het licht van de nieuwe morgen. En op een nieuwe lente, die ik nog nooit zo nodig heb gehad als nu.


 "(c) 2000 Haarlems Dagblad" [(c) 2001 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email