transcriptie: Wim

Musical verspilt talent van vijf prachtvrouwen

Nonsens is opgefokte leegheid

auteur: Hein Janssen
geplaatst in: De Volkskrant/december 1987

AMSTERDAM - "Wat u met ons mag delen, is de humor van een non." Aldus een van de vijf nonnetjes uit de nieuwe Nederlandse musical Nonsens. Ze zegt die hoopgevende zin aan het begin van de voorstelling, maar na afloop ervan rest slechts de vraag: humor? Wanneer, hoe laat, waar???
Op papier ziet het er allemaal zo mooi uit. Een doorslaand Amerikaans succes, naar een Nederlandse situatie vertaald, grote namen zowel in de cast als bij de mensen achter de schermen. Ga maar na: Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh als bewerkers, Dan Goggin (de schrijver zelf) als regisseur en vijf topvrouwen op toneel. Nelly Frijda, Nelleke Burg, Sylvia de Leur, Milly Scott en Josine van Dalsum, dat moet toch lachen worden?
Op voorhand leek Nonsens dan ook al dè grote amusementsproduktie van het seizoen, maar het blijkt een en al lucht en gescherm met grote namen. De leegheid van Nonsens, het gebrek aan iedere originaliteit, dat is erg natuurlijk, maar erger nog is het dat je aan die vijf prachtvrouwen kunt afzien dat ze er zelf ook niet in geloven. Op opgefokte wijze wordt geprobeerd toch maar vooral zo lollig mogelijk te zijn, want het publiek heeft tenslotte niet voor niets die 25 piek per plaats betaald.
Nonsens deugt eigenlijk van geen kanten. Het verhaaltje is te onbenullig voor woorden, de Nederlandse adaptie ervan een aaneenschakeling van flauwe grappen en oerlelijke teksten. En dan die muziek, vreselijk, alsof er een derderangs varieté-orkestje zit te spelen. Gelukkig hebben de muzikanten allemaal een monnikkenpij aan, dat scheelt tenminste nog in deze kersttijd.
Vijf vrouwen spelen nonnen die op hun beurt weer in een soort schoolrevue spelen. Om geld op te halen voor een goed doel. Maar het hadden net zo goed vijf huisvrouwen, leraressen of hoeren kunnen zijn. Dan was het misschien nog leuk geworden. Van enige satire naar de religie toe is geen sprake. Hoe anders was dat jaren terug bij Jasperina, de Jong in Roll another one, Wim Sonneveld met zijn Frater Fernantius(*) en Fons Jansen in zijn Lachende Kerk. Daar werd een amusante link gelegd tussen het katholicisme en cabaret. Deze nonnen laten het bij een beetje gezwier met hun niet lekker zittende nonnenjurkjes. Goed, Nelly Frijda is af en toe grappig met haar droogkomische opmerkingen, Josine van Dalsum speelt overtuigend de verlegen novice, Milly Scott mag afsluiten met een hevig gezongen gospel, maar daar houdt het daarmee op. Nelleke Burg en Syvlia de Leur proberen zo zichtbaar leuk te doen, dat het niet om aan te zien is. Beledigend haast, alsof ze op de meest makkelijke wijze hun geld willen verdienen.
Die meiden schijnen tijdens de repetities enorme lol met elkaar gehad te hebben en de makers laten niet na om er in alle toonaarden de nadruk op te leggen dat we er vooral niets meer achier moeten zoeken dan louter amusement. Een 'onzinmusical', zo wordt Nonsens in het programmaboekje omschreven. Musical? Kom nou! Onzin? Wat een zelfkennis!

Voorstelling. Nonsens. Tekst en regie: Dan Goggin. Bewerking: Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Spelers: Nelly Frijda, Nelleke Burg, Milly Scott, Josine van Dalsum, Sylvia de Leur. Nieuwe de la Mar Amsterdam t/m 10 januari. Op 12 en 13 januari in schouwburg Velsen; 24 en 25 februari in schouwburg Haarlem.

Wim: (*) Hein Janssen bedoelt: Frater Venantius.

Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email