Type: Knipselmap

Het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied [2000]

KNIPSELS:
"Ik hoef niet herinnerd te worden door volgende generaties"  2000, maart 11
Tijdens het Gala van het Nederlandse lied krijgt hij de Radio 2 Zend Prijs 2000. De televisieregistratie is op 18 maart bij de KRO te zien. Wat hem betreft is het geen afscheidsprijs. Op dit moment speelt hij in de musical Tjechov. Zelf zegt hij pas met zingen te willen stoppen als hij niet meer kan of als ze hem niet meer willen hebben. Een gesprek met Boudewijn de Groot (56) over ouder worden.
Van blijvende waarde  2000, maart 13 - (maandag)
De toch al aardig gevulde prijzenkast van Boudewijn de Groot is verrijkt met de Radio 2 Zendtijd Prijs. De Groot (55) kreeg de prijs gisteren in Apeldoorn uitgereikt wegens zijn "jarenlange aanwezigheid op de Nederlandse radio en zijn blijvende waarde voor de Nederlandse muziek," zoals juryvoorzitter Willem van Beusekom het uitdrukte. Volgens Van Beusekom zal de prijs elk jaar worden toegekend aan een Nederlandstalige artiest die een belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt op de radio.
Radio 2-Gala: Eerbetoon aan Boudewijn de Groot  2000, maart 18
Boudewijn de Groot heeft de Radio 2 Zendtijd Prijs 2000 gewonnen - een bronzen beeldje én een eerbetoon van collega-artiesten. In het Gala van het Nederlandse lied zal hij de prijs in ontvangst nemen. Zanger Gé Reinders over zijn De Groot-gevoel. [...] Gé Reinders is vanavond samen met onder meer Paul de Leeuw, Ruth Jacott en Acda & De Munnik te zien in het Gala van het Nederlandse lied. Een eerbetoon aan Boudewijn de Groot, die de eerste Radio 2 Zendtijd Prijs heeft gewonnen voor zijn oeuvre. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en dus een eerbetoon van collega-artiesten. Voor Gé Reinders een ideale gelegenheid om zijn favoriete De Groot-nummer te zingen. Reinders: "Voor mij is dat Avond. Het refrein is zo prachtig, mooi uitgespannen. Een aantal nummers van hem heeft mij erg geraakt, maar Zestien lentes vond ik akelig. Ik was toen een jaar of twaalf en het beeld van dat meisje langs de kant van de weg, vreselijk vond ik het. En het lied Meneer de president zorgde vroeger bij ons thuis voor veel commotie. Mijn broer was het helemáál niet eens met de inhoud. Wat ik vooral bijzonder vind aan Boudewijn, is hoe hij zijn liedjes in het theater gebracht heeft. Er is geen sprake van adoratie, dat heeft iets blinds in zich, maar ik heb enorm veel respect voor de man. [...]"
Gala van het Nederlandse lied
Nederland 1, 21:26-22:31 uur
Gala van het Nederlandse lied  2000, maart 18
Het is niet voor het eerst dat artiesten een ode brengen aan Boudewijn de Groot. Dat gebeurde ook al op 20 mei 1994 toen hij vijftig jaar werd. Radio- en televisiemaker Jan Douwe Kroeske vroeg diverse bands en artiesten voor die gelegenheid een nummer van Boudewijn de Groot in een eigentijds jasje te steken. Met als resultaat het album 'Als de rook is verdwenen'. [...] Zaterdag kunt u kijken naar een nieuw eerbetoon en nu is het de beurt aan onder meer Stef Bos die een eigen versie zingt van 'Tip van de sluier', Gé Reinders met 'Avond', Henk Westbroek met de klassieker 'Jimmy', en Ruth Jacott die zingt over de 'Verdronken vlinder'. De artiesten worden begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker.
Zaterdag 18 maart presenteert de KRO de televisie-registratie van het 'Gala van het Nederlandse lied' dat op 12 maart plaatsvond, als feestelijke afsluiting van de 'Week van het Nederlandse lied' op Radio 2. In de hoofdrol: Boudewijn de Groot (55), een van de pioniers van de Nederlandse popmuziek.
De presentatie van het 'Gala van het Nederlandse lied' in theater Orpheus in Apeldoorn werd verzorgd door Frits Spits (KRO) en Sjors Fröhlich (NCRV). "De 'Week van het Nederlandse lied' is zeer geliefd," verklaart Sjors Fröhlich die ook elke zaterdagochtend de presentatie verzorgt van het Radio 2-programma 'Cappuccino'. "We krijgen veel leuke en enthousiaste reacties van luisteraars." [...]
Tijdens het 'Gala van het Nederlandse lied' is er veel aandacht voor de liedjes van Boudewijn de Groot en voor de zanger zelf. Hij is de eerste die de 'Radio 2 Zendtijd Prijs' krijgt, omdat zijn werk van blijvende waarde is voor de Nederlandstalige muziek. "Al vanaf de jaren zestig weet Boudewijn de Groot beslag te leggen op een groot deel van de radiozendtijd. Zijn gevarieerde aanbod en oeuvre maken van hem een van de meest gedraaide Nederlandstalige artiesten." Aldus de jury, bestaande uit de voorzitter van Conamus, Willem van Beusekom, en de radiomakers Ron Stoeltie, Frits Spits en Hans van Dijk. Zij kozen unaniem voor Boudewijn de Groot. De prijs bestaat uit een bronzen beeld en een eerbetoon door andere artiesten tijdens het 'Gala van het Nederlandse lied'. Sjors Fröhlich over de winnaar van de eerste 'Radio 2 Zendtijd Prijs': "Ik was indertijd veel te jong om zijn hoogtijdagen mee te maken, maar die schade heb ik later ingehaald. In de jaren zestig en zeventig stond Boudewijn de Groot niet alleen voor muziek, maar voor een hele beweging. Van zijn vroegere werk is 'Testament' mijn favoriet. Samen met tekstschrijver Lennaert Nijgh vormde Boudewijn de Groot een inspirerend duo." [...]
'GALA VAN HET NEDERLANDSE LIED', ZATERDAG CA. 21.25 UUR, NEDERLAND 1
Gala met liedjes van Boudewijn de Groot  2000, maart 18
Van 6 tot 12 maart jongstleden stond Radio 2, voor het derde jaar in successie, in het teken van het Nederlandse lied. De feestelijke afsluiting daarvan op zaterdag 12 maart werd gevormd door het 'Radio 2 gala van het Nederlandse lied' waarvan de KRO zaterdag 18 maart de televisieregistratie uitzendt. De presentatie in theater Orpheus in Apeldoorn werd verzorgd door Frits Spits (KRO) en Sjors Fröhlich (NCRV). Een keur aan Nederlandse artiesten - onder vriend Paul de Leeuw, Stef Bos, Acda & De Munnik, cabaretière Lenette van Dongen, Ruth Jacott en de veelbelovende Brabantse band Lichterlaaie - vertolkte naast een eigen lied ook een nummer van Boudewijn de Groot (55), die zelf natuurlijk ook te gast was. De artiesten werden begeleid door het onvolprezen Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker.
Gala van het Nederlandse lied, zaterdag 21.26 uur, Nederland 1
Boudewijn de Groot in een nieuw jasje  2000, augustus 12-18
In het voorjaar had Boudewijn de Groot (56) een primeur. Als eerste ontving hij de 'Radio 2 Zendtijd Prijs', een prijs bestemd voor artiesten die van grote invloed zijn op de Nederlandse muziek. Boudewijn kreeg de eer 'omdat zijn oeuvre van blijvende waarde is voor de Nederlandse popmuziek', aldus het juryrapport. Niet alleen is Boudewijn een artiest van wie de muziek al 35 jaar gedraaid wordt, de zanger is ook een inspiratiebron voor talloze bands en artiesten als Acda & De Munnik, Van Dik Hout, Tröckener Kecks, The Scene en Rowwen Hèze.
Boudewijn de Groot Andere tijden  2001, mei
Sinds de muzikale terugkeer van Boudewijn de Groot een aantal jaren geleden met Een nieuwe herfst is de meester van de Nederlandse popmuziek eigenlijk niet meer weggeweest. Vorig jaar werd hij nog gelauwerd met de eerste Radio 2 Zendtijd Prijs - een prijs bestemd voor artiesten die van grote invloed zijn op de Nederlandse muziek.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email