Type: Knipselmap

De engel van Amsterdam [musical]

KNIPSELS:
"Ik ben geen acteur en pretendeer ook niet dat te zijn"  1974, november 30
Toch noemt Lennaert (29) deze met veel platen van edel metaal gelauwerde activiteiten slechts een zijsprong. "Ik heb de filmacademie gedaan. Evenals Boudewijn trouwens. Op de middelbare school maakte ik al reeksen filmpjes. Ik was dan ook, zou je kunnen zeggen, op weg naar een echte speelfilm, toen we met die liedjes begonnen. Dat was meteen Succes met een hoofdletter. Vooral "Het Land van Maas en Waal". En toen werd ik steeds sterker door die stroom meegetrokken. Maar ik bleef bezig met drama. Een speelfilm zie ik voorlopig niet zitten, en misschien wordt dat nooit iets, maar ik wil op dramatisch gebied iets gaan doen. Dat idee is hier," wijst op zijn kuivende haardos, "steeds door blijven woelen." Hij werkt momenteel aan een musical, ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van Amsterdam volgend jaar. Jasperina de Jong krijgt de hoofdrol. Het wordt een co-produktie van Lurelei en de Stichting Nederlandse Opera.
zonder titel [Nonsens!]  1987, november
In de loop der jaren was Lennaert Nijgh bij diverse musicals betrokken. Hij deed de produktie van de Nederlandse 'Hair', vertaalde 'Salvation' en schreef 'De engel van Amsterdam' (met Jasperina de Jong) en 'Ik, Jan Cremer'.
'Bloemen voor...' Lennaert Nijgh  1989, september 28
Dat Nijgh heel wat meer in zijn mars had dan hits schrijven, bewees hij met de musical 'De engel van Amsterdam' die hij maakte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de hoofdstad. Jasperina de Jong en Lex Goudsmit speelden de hoofdrol in dit muzikale spektakel. Na 'De engel...' toonde Lennaert Nijgh zijn capaciteiten nog in produkties als 'Ik, Jan Cremer' en 'Nonsens'.
"Ik wil dóórklimmen. Bergop vallen er immers altijd minder doden dan bergaf"  1989, september 28 - donderdag
HUMO : Voor wie hebben jullie nog meer als songschrijvers gewerkt ?
Lennaert : « Als duo voor Liesbeth List. Daarnaast heb ik afzonderlijk dingen gedaan voor Jasperina de Jong, zoals de musical "De engel van Amsterdam", en, toen daar nog echt veel opdracht voor gegeven werd, losse dingen voor de radio en tv.
'Ik kan in het harnas sterven'  1996, juni 14
Nijgh: "Ik moet toegeven dat die periodieke afstand niet altijd door Bo wordt geschapen. Ik kan behoorlijk bokkig worden, als ik me weer eens in de steek gelaten voel. In '83 heb ik hem bijna gedwongen 'Maalstroom' alleen te doen, door geen letter uit mijn handen te laten komen. En toch zag ik nog kans boos te worden toen Bo concludeerde dat we toen kennelijk minder gemeen hadden dan ooit. Dat maak ik zelf wel uit, snap je? Vragen, bidden, smeken, vloeken, schelden, het helpt allemaal weinig als ik in zo'n stemming ben.
Geld, bijvoorbeeld de 80.000 gulden voorschot die ik kreeg voor 'De Engel van Amsterdam', werkt nog het beste, maar geld komt tussen vrienden natuurlijk niet ter sprake, tenzij achteraf.
Lennaert Nijgh geniet van hommage  2000, april 3 - (maandag)
Als Nijgh gevraagd wordt naar de hoogtepunten in zijn carrière, benadrukt hij direct het probleem van een piek aan het begin. "Ik ben eigenlijk constant mijn eigen concurrent geweest." Maar dan rolt er toch een behoorlijke reeks uit. Zo ziet Nijgh een directe lijn tussen zijn musicalwerk en de successen van Joop van den Ende. Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam schreef hij De Engel van Amsterdam, een eigenzinnige bewerking van de Gijsbrecht. En in de rock-opera Ik, Jan Cremer (1985) kon hij laten zien dat hij de tijdgeest nog steeds goed kon verwoorden. Artistiek was de musical een redelijk succes, de chaotische organisatie deed de productie de das om: "Wij bakten een geweldige taart, en daarmee viel de ober van de trap." [...]
Ik doe wat ik doe  2000, september
Nijgh heeft niet alleen veel geschreven, maar bovendien veel verschillends, ook liederencycli en complete musicals (van het door Vondels Gijsbrecht van Aemstel geïnspireerde De engel van Amsterdam tot de rockopera Ik Jan Cremer, zodat niet alleen Boudewijn de Groot of Rob de Nijs, maar bijvoorbeeld ook Jasperina de Jong en Liesbeth List (en zelfs Miek en Roel) materiaal van hem hebben opgenomen.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email