Type: Knipselmap

Zonder vrienden kan ik niet

KNIPSELS:
Een vreemde vogel [artikel]  1967, [april? mei?]
Nee, hij moest niet in dienst. De uitslag van zijn keuring schat hij grinnikend op S (voor stabiliteit) 7... Hij kon in zijn eigen wereld blijven, te midden van zijn vrienden. Vrienden zijn voor hem een levensnoodzaak. Zijn gedicht: Zonder Vrienden Kan Ik Niet is een persoonlijk getuigenis.
"Eigenlijk bestaat er geen werkelijkheid voor mij"  1991, januari 26
Aan boord fikt de kachel op basis van een verraderlijk brandbaar mengsel en zet de wodka en de Beerenburg onze ingewanden in vuur en vlam. Het verleden duikt telkens op of we willen of niet. De jaren zestig, vroege jaren zeventig. De vrienden zonder wie je nog steeds niet kunt. In die songtekst duiken de namen op van het vriendenclubje van toen: Ramses, Boudewijn, Lennaert en...
[Lennaert:] "Jan Willem Schrofer. J.W.S. De huidige directeur van de Academie voor Beeldende Kunst. Drs. Schrofer. Hij woont in Heemstede, ik zie hem nog van tijd tot tijd terug. God, wat zijn we veranderd. Zijn ouders hadden een gigantisch huis laten bouwen in de Rietveld-stijl in Aerdenhout. De Berenklauw. Daar hebben we die lange hete zomer, de zomer van ons eindexamen doorgebracht. Dat zit achter die plaat (Picknick - red.), dat was het oord waar we schreven."
"Ik zal je die foto's wel eens laten zien. Henk van der Meyden zou er een moord voor doen. Foto's van situaties waar men probeerde hoe groot de douchecel was door er met z'n allen naakt in te kruipen. Jeroen, Herma, de hele bende, Ramses. Ach, die mooie tuin bij die Berenklauw. Je had er sproeiers die gevoed werden uit de vijver waarmee je van alles kon doen."
["Zonder vrienden kan ik niet" staat op Voor de overlevenden [LP stereo]. Het is dus niet duidelijk of de redactie terecht naar de plaat Picknick / De Tuin der Lusten verwijst.]
'Zo ik iets ben, ben ik een Haarlemmer'  1991, februari 5 - (dinsdag)
Naast zijn journalistieke werkzaamheden voor het Haarlems Dagblad, waarvoor hij wekelijks een column schrijft, werd [Lennaert] de man van liedteksten voor bekende Nederlandse artiesten. Veel van zijn werkstukken werden nationale bestsellers zoals 'Zuster Ursula', 'Malle Babbe', 'Jan Klaassen de trompetter', 'Het Land van Maas en Waal', 'Prikkebeen', en 'Zonder vrienden kan ik niet'.
Tourboek 97/98  1997,
[Boudewijn, over Boudewijn de Groot in Paradiso:] Fay Lovsky kan prachtig zingen, dat weet iedereen. Ze bespeelt ook ieder instrument dat ooit werd uitgevonden, waaronder de zingende zaag. En die had ik nu juist nodig in "Zonder vrienden kan ik niet". Ik ben erg gelukkig en vereerd dat ze in die muzikaal zo bescheiden maar bepalende rol heeft willen musiceren.
Valentijnsboeken  2000, februari
Valentijnsdag (14 februari) is niet alleen een gelegenheid om een anonieme kaart te sturen naar iemand op wie je verliefd bent, maar ook om iemand die dat toekomt eens stevig in de bloemetjes te zetten. Via een boek bijvoorbeeld. Rails vroeg een aantal Valentijn-fähige personen welk boek dan wel. [...] Lennaert Nijgh, tekstdichter van onder andere 'Vrienden van vroeger', 'Zonder vrienden kan ik niet' en 'Ballade van de vriendinnen voor een nacht', geeft: 1001 Nacht, in de vertaling van Richard van Leeuwen (Bulaaq)
Ik doe wat ik doe  2000, september
Wat die rederijkerij betreft: in de 'Toelichtingen' achterin, waarin Nijgh zelf zijn scheppingen van verfrissend nuchter en vaak geestig commentaar voorziet, is bij 'Zonder vrienden kan ik niet', nog zo'n De Groot-klassieker, dit te lezen: "Ik was inderdaad een rederijker. Dit is een acrostichon, net als het Wilhelmus. Dus lezen wij in de letters waarmee de regels van de coupletten beginnen: Janwillem, Ramses, Boudewijn en Lennaert. Hetgeen aan de inhoud van de tekst niets bijdraagt, maar zeer zeker ook niets afdoet."
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email