Type: Knipselmap

De tuin der lusten

KNIPSELS:
Boudewijn de Groot: Ik zal pas rustig zijn als ik alles zelf doe  [1968, februari]
Ik: "Van je laatste lp 'Picknick' is kant 2 'De tuin der lusten' grandioos. En de tekst is geweldig beeldend, en surreëel."
B.: "Ik heb tegen Lennaert gezegd schrijf wat vrijer, cryptischer. Ik wou naar een belangrijker woordgebruik."
Ik: "Hoe vond hij dat?"
B.: "Ik geloof niet dat ie daar zo graag aan wou. Hij heeft gezegd als je mij m'n gang laat gaan, krijg je een heel andere tekst." [...]
Ik: "Heb jij de richting aangegeven?"
B.: "Nee, Lennaert had even goed kunnen zeggen, we blijven bij de protestsongs. Nee, we zijn de kant van de overlevenden op gegaan."
Ik: "'De Tuin der Lusten' zit voor mij vol protest."
B.: "Jeroen Bosch op zich zelf is al een sterk protest-element." Stilte. "Ik heb geprobeerd, dat is niet bedoeld als aanmatiging... je hebt het protest in de oude Russische revolutiestijl, het protest Eisenstein, de werkelijke schreeuw en het protest van Jeroen Bosch, die de wereldsituatie een vervloekt zootje vindt. De zin ervan niet ziet... Het ene protest, actieve agressie-protest is wat Eisenstein laat zien en het andere is het gecommentarieerde beschrijven van de situatie zoals jij hem ziet en in die situatie zoals jij hem ziet en in die visie duidelijk laten zien dat je er niet meer mee eens bent. Het is dus eerder Jeroen Bosch dan Eisenstein. Uitgangspunt was het schilderij 'De Tuin der Lusten' en dan moet je dezelfde tendens erin bewaren. 't ls dus zowel de beschrijving van het schilderij als de visie erop."
Zware maaltijd  2000, augustus 12-18
In Boudewijn de Groot en het Metropole Orkest schotelt de KRO de kijker/luisteraar het beste van het voor Nederlandse begrippen legendarische duo voor. [...] Hij zingt onder meer 'Tuin der lusten', 'Een wonderkind van 50' en 'Verdronken vlinder'. Evenwel, de keuze van de liedjes komt over als een zware maaltijd. De Groot werkt bepaald geen zomers repertoire af. De somberheid van zijn liedjes past bij het karakter van de zanger die zegt vrij ernstig te zijn. 'Ik ben geen uitbundig persoon. Dat wil niet zeggen dat ik geen binnenpretjes heb.' En zo is het met dit optreden ook: een binnenpretje. Het komt langzaam op gang. Pas op het eind wordt het uitbundig als hij tot opluchting van het publiek 'Het Land van Maas en Waal' zingt. Daarna is het ook meteen afgelopen.
Boudewijn de Groot in een nieuw jasje  2000, augustus 12-18
Vanavond zien we Boudewijn de Groot zelf aan het werk. De muziekspecial Boudewijn de Groot... en het Metropole Orkest is opgenomen in samenwerking met Radio 2. U hoort en ziet onder andere Verdronken vlinder, Malle Babbe, Jimmy, Tuin der lusten en Een wonderkind van 50. Ook deze versies bewijzen dat Boudewijn een artiest is die blijft boeien.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email