Type: Knipselmap

Sneeuw

KNIPSELS:
"Eigenlijk bestaat er geen werkelijkheid voor mij"  1991, januari 26
Wat in mijn verbeelding is
zal in werkelijkheid bestaan
en wat in werkelijkheid niet is
als verbeelding verder gaan.
(Uit: Sneeuw)
[Lennaert:] "Het is geen raadsel dat mijn latere teksten niet onderdoen voor de bekendere, vroegere stukken. Los, zonder muziek, zijn teksten eigenlijk bouwtekeningen. Die moeten worden uitgevoerd, als eenheid kloppend worden gemaakt. Maar wie moest ze uitvoeren? Wie moest die muziek maken op dat moment dat Bo (de troetelnaam van Boudewijn de Groot - red.) in een van zijn in-de-ware-staten was? Bo had altijd iets van heen-en-weer in zijn leven, ook ten opzichte van mij. Dan bleef een tekst een bouwtekening."
"Sneeuw is een prachttekst. Ik heb mensen gekend en die hadden wat met die sneeuw-passage in Het Largo van Händel. Weer een ander ging altijd wenen als het sneeuwde. Deze mensen hebben binnen hun relatie een bijzondere band met zo'n stuk van Händel en staan dan open voor het mystieke van sneeuw. In 1986 viel bijvoorbeeld van het ene op het andere moment en was het op slag kerst. Ik kon me als een van de weinigen in de stad voortbewegen. Op mijn brommer met zulke laarzen, het leek net een sneeuwscooter. Auto's zaten overal in en tegen elkaar. Het was een feeërieke wereld geworden. Zo raar."
"Sneeuw ruikt ook. Je ruikt verse sneeuw. Heel gek. Als sneeuw wat ouder wordt, dan is het allemaal niet meer interessant, maar als het net gesneeuwd heeft... met niets te vergelijken."
"Wat in werkelijkheid niet is, zal als verbeelding verder gaan. Dat is het doorbreken van de eenvoudigste natuurwet. To be or not to be. Eroverheen gaan, het transcendentale is heel algemeen voor alle vormen van kunst. Je niet meer laten beperken door de werkelijkheid van alledag, je niet meer laten inperken door het tweemaal twee is vier. In deze tekst ga ik nog verder. Maak ik er eigenlijk een soort Escher van, een Ring van Moebius. Eigenlijk bestaat er geen werkelijkheid voor mij. Dat is bij de meeste denkers zo, maar daar staan de mensen niet zo bij stil. Kijk, niet-bestaat is ook een werkwoord. Dus niet-bestaan, dat kan al niet."
"Als je van een almacht uitgaat, dan zal het aan die almacht mogelijk zijn om tegelijkertijd te bestaan en niet te bestaan. Het bestaan is een platvloerse bezigheid, een tijdelijke staat."
"Ik volg altijd de sterrenkundigen op de voet. Naarmate ze meer apparatuur krijgen en verder in het heelal kunnen gluren, gaan ze tobben met de schepping. Ze komen hoe langer hoe verder van huis. Iedere ontdekking schept voornamelijk verbijstering. In de tijd van good old Ptolemaeus en Dante, ach, ach... bij hen klopte het allemaal wel. De Goddelijke Komedie. Volgens de sterrenkunde van die oude wetenschappers was elke ontdekking tenminste een bewijs dat ze het goed hadden gezien. Onze huidige wetenschappers tobben alleen maar."
"Mensen met een klein bêta-verstand, dat is armoedig. Ingenieurs. Nou is het al geen universitaire graad, maar in de ogen van een heleboel alpha's zijn mensen uit Delft (de Technische Hogeschool - red.) een soortement die plat zijn van boven. Bij Shell is een dokter in de natuurkunde gewoon een artiest. De top bestaat uit kooplieden. Ach! Al die geologen en al die andere kundigen die Shell heeft rondlopen, worden eigenlijk gezien als professor Zonnebloem of professor Pi. Die zijn helemaal gestoord. Als jij eindelijk dokter in de god-weet-wat geworden bent, kijkt de top van zo'n bedrijf op je neer."
"Waarom komen er in mijn familie geen universitair geschoolden voor? Om die reden niet. Wat nou studeren? Kunsten en wetenschappen, dat was voor rijken. In een familie met handelsbelangen, waar het geld regeerde, daar kwamen geen dominees en doktoren voor. Een professor is ook niks - dat is een aanspreektitel voor hoogleraar."

De knipsels onder [heelal / rustig] [LP-plannen] bevatten een andere, eerdere vermelding van de namen Dante en Ptolemaeus. Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email