Type: Knipselmap

Markerwaardballade (Zuiderzeeballade)

KNIPSELS:
Zuiderzeeballade met de bijklank van protest tegen inpoldering  1998, augustus
De bekendste regels kennen we meestal wel. Maar hoe ging dat ene oude liedje nou precies? In de rubriek 'Over plaats en plaat' komt op donderdag en zaterdag een Nederlandstalig lied aan bod waarvan de tekst melding maakt van een stad of een dorp in Noord-Holland. Vandaag aflevering zes, waarin we een beetje smokkelen. In de Zuiderzeeballade (1959) wordt namelijk geen plaats in onze provincie genoemd. Maar het gaat wel over 'onze' Zuiderzee. [...]
Hardop mijmert [Oetze Verschoor] over 'zijn' Zuiderzee. En dan wordt de zanger zowaar een beetje activist. Opeens maakt de gouden stem een harde vuist om het water te beschermen. "Nog meer inpoldering zou in en in triest zijn. Laten ze dat laatste stukje water alsjeblieft open houden."
Op dit punt kreeg Verschoor steun van tekstschrijver Lennaert Nijgh die de Zuiderzeeballade ooit herschreef als Markerwaardballade. 'Eens ging de zee hier tekeer, maar nu hoor je wel meer. Een Jumbojet komt gierend omlaag. Waar eens de golven het land bedolven, ligt nu een bulderbaan, dank zij Den Haag. Opa en die kerncentrale, ginder bij het Ketelmeer? Ja die had wat kinderkwalen en nou zijn er geen vissies meer.' [...]
De Zuiderzeeballade in de uitvoering van Oetze Verschoor en Sylvain Poons verscheen in 1959 bij Molen Muziek Holland onder het Omega-Label. Tekst: Willy van Hemert, muziek: Joop de Leur. Het lied bereikte in februari 1962 de 18e plaats van de Top veertig en bleef vier maanden in de hitlijst genoteerd staan. Bronnen: HitDossier en de archieven van Hans Beets, Karel Beckmans en Wim van der Mark.
Lennaert Nijgh houdt van hoeren en ruwe bonken  2000, oktober 12 - (donderdag)
De Markerwaardballade, gebaseerd op De Zuiderzeeballade, is een interessant nummer. De inpoldering van de Markerwaard werd gelukkig afgeblazen. De door Nijgh voorspelde kerncentrale en nieuwe luchthaven hebben het niet gehaald.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email