Type: Knipselmap

Dag zuster Ursula

KNIPSELS:
[Top 40: Zuster Ursula]  1973, september 22 (datum van binnenkomst)
Zilver [boek]  1987
[Rob:] Een hele elpee durfde Gerrit niet aan, maar met het lied Jan Klaassen wilde hij wel een single proberen. Op één voorwaarde: dat Boudewijn de Groot de producer zou zijn. [...]
Jan Klaassen haalde in mei '73 de dertigste plaats van de top veertig, de eerste hit sinds Anna Paulowna uit '66. De verdere opmars werd ernstig belemmerd door het feit dat het nummer was doorverkocht voor de compilatie-elpee Alle 13 goed en daar al op stond voordat de single uitkwam. In die tijd werden van zo'n elpee minstens 80.000 exemplaren verkocht. Woedend was ik. Maar de vrede keerde snel terug, want in september '73 werd het tweede stuk uit de band van Astrid en Lennaert uitgebracht en dat stootte door tot de derde plaats in de top veertig: Zuster Ursula. Het uitbrengen van een langspeelplaat was voor Phonogram nu geen enkel probleem meer. [...]
Vlak [na de verhuizing uit de Bijlmer] hebben we [Rob en Elly] het succes van Zuster Ursula gevierd met een etentje in de Auberge in Laren. Het was een wonderlijke tijd: iedereen die we tegenkwamen, zei nu dat-ie altijd wel had geweten dat ik terug zou komen. Iedereen claimde ook zijn aandeel in het succes. Het wereldje wist te melden dat Boudewijn de Groot had gezorgd voor de spectaculairste comeback in de Nederlandse show business - alsof ik er zelf part noch deel aan had. We waren ingericht in de sfeer van de teksten van Lennaert. Zwart behang, pluimen, ovale portretten aan de muur, losse kleedjes, spiegels en de hoge rieten stoel die ook op de elpee In de uren van de middag stond.
"Ik wil dóórklimmen. Bergop vallen er immers altijd minder doden dan bergaf"  1989, september 28 - donderdag
Die hele comeback van Rob de Nijs is destijds mijn idee geweest. "Jan Klaassen de trompetter", "Zuster Ursula","Malle Babbe" "en al die" andere nummers zijn allemaal van Boudewijn en mij. Ik heb begin jaren zeventig anderhalf jaar moeten lullen als Brugman om dat er door te krijgen, want volgens Phonogram lag De Nijs er uit. Later zeiden ze tegen mij : "Dat hebben we toch goed gezien, toen met Rob de Nijs." Ik zeg : nee, vuile lui, dat hebben jullie niet goed gezien, dat heb ik goed gezien. »
'Zo ik iets ben, ben ik een Haarlemmer'  1991, februari 5 - (dinsdag)
Naast zijn journalistieke werkzaamheden voor het Haarlems Dagblad, waarvoor hij wekelijks een column schrijft, werd [Lennaert] de man van liedteksten voor bekende Nederlandse artiesten. Veel van zijn werkstukken werden nationale bestsellers zoals 'Zuster Ursula', 'Malle Babbe', 'Jan Klaassen de trompetter', 'Het Land van Maas en Waal', 'Prikkebeen', en 'Zonder vrienden kan ik niet'.
Voor de overlevenden  1996/1997, december-januari,
Begin jaren zestig is Rob de Nijs een idool dat met 'Ritme Van De Regen' de teenagers aan de voeten krijgt. Hij raakt later uit de gratie, maar dankzij succesvolle rollen in tv-programma's als 'Oebele' en 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?' is hij na enkele jaren weer terug. Hits als 'Dag Zuster Ursula' en 'Malle Babbe' markeren de frisse start. Voor Rob de Nijs staat vanaf dat moment alles in het teken van muziek. De immer bruisende energie wordt verdeeld over platen en podia.
Hoe Jan Klaassen Rob de Nijs weer de weg naar showland wees  1998, augustus
De Nijs: "Jan Klaassen haalde in mei 1973 de dertigste plaats van de top veertig. De verdere opmars werd ernstig belemmerd door het feit dat het nummer was doorverkocht voor de compilatie-elpee Alle 13 goed. Daar stond het liedje al op voor de single uitkwam, en daar was ik woedend om. In die tijd werden van zo'n elpee minstens 80.000 exemplaren verkocht." De vrede keerde snel terug want in september van hetzelfde jaar kwam met 'Zuster Ursula' het tweede De Nijs-lied uit. "Het stootte door tot de derde plaats van de top veertig. Het uitbrengen van een elpee was nu voor Phonogram geen enkel probleem meer. Door het succes van Jan Klaassen kwamen ook de aanvragen voor optredens in dancings en discotheken binnen. Die paar honderd gulden die ik verdiende had ik nodig om er zelf weer enigszins bovenop te komen. Ik was jarenlang de enige die zeker wist dat het met mij nog niet was afgelopen."
Popbibliotheek  2000, november
Minder bekend is dat [Lennaert] ook tekende voor teksten van o.a. Rob de Nijs (Malle Babbe, Dag zuster Ursula), Mouth & McNeal (Ik zie een ster, en Ramses Shaffy en Liesbeth List (Pastorale).
['Ik zie een ster' is niet door Lennaert geschreven, maar de achterkant ervan, 'Liefste'.]
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email