Type: Knipselmap

Van een afstand

KNIPSELS:
Boudewijn keert terug  1979, oktober 25
Oktober 1979 zal de wederopstanding van Boudewijn de Groot markeren. Een nieuwe langspeelplaat - waarschijnlijke titel Geen carnaval - komt over een week of 6 uit. De toernee Concert II begon met een aantal proefconerten, waarvan dat in Schiedam er een was.
Kamiel Pauwels van Spiraal Theaterprodukties uit Antwerpen, die deze tournee van Boudewijn heeft opgezet, vond de gebeurtenis zo belangrijk, dat hij vorige week in Dilbeek een "media-ontmoeting" met Boudewijn organiseerde. In gezelschap van collega's van de Rode Vaan, Het Laatste Nieuws, Televisie Express en de Belgische omroep BRT (afdeling Brabant) wachten we in de bar van het Dilbeekse ontmoetingscentrum op Boudewijn de Groot. De sfeer lijkt op een verjaardagsfeest; de uitbater van de. bar komt regelmatig met pintjes bier en presenteert hartige, hapjes op een fors roestvrij stalen plateau.
"Wat zal ik zeggen," verklaart Kamiel Pauwels in zijn inleiding als Boudewijn in gezelschap van zijn groep - gitarist Fred Beeckmans, slagwerker Tony Gijselinck en pianist Ronnie Brack uit België en bassist Hennie Vrienten uit Tilburg is gearriveerd. "Boudewijn de Groot is Boudewijn de Groot, Hollander in hart en nieren. Maar we zijn blij dat hij weer een tournee door Vlaanderen maakt."
"Er is tuchtig gerepeteerd geweest. Alles laat voorzien dat, gezien de voorverkoop in diverse theater, de publieke belangstelling ontzettend groot zal zijn. Dus deze persconferentie om Boudewijn vragen te stellen over de tournee, de plaat en eh..." "Intimiteiten," roept Boudewijn de Groot er jolig achteraan. [...]
[Boudewijn:] "De samenwerking met Lennaert Nijgh is op mijn komende plaat minder groot dan ik gedacht had, hij heeft drie teksten geleverd. Zijn aanbod was vrij gering, het was de bedoeling dat hij voor meer teksten zou zorgen. Zelf heb ik nu een paar teksten geschreven, een aantal samen met René Daalder, én ik zing een tekst van Herman Pieter de Boer en een tekst van pianist Ernst Jansch. Ik ga niet zozeer op de naam af dan wel op de kwaliteit van de tekst. Als een tekst me aanspreekt, vind ik hem goed dan kan het me verder niet zoveel schelen," antwoordt Boudewijn op een vraag over zijn nieuwe liedjes.
- Wordt je nieuwe plaat een wereldverbeterend produkt?
Boudewijn lachend: "Zeker niet wereldverbeterend."
- Vrijblijvend?
Vrijblijvend nee, niet helemaal.
- Gezellig?
Boudewijn: "Hopelijk gezellig. ja. Er is een aantal dingen over mezelf dat ik kwijt wil. Er zijn enkele, laat ik zeggen, stemmingsbeelden, eh, die wat diepgang betreft minder om het lijf hebben, die een sfeertekening zijn. Zeker niet wereldverbeterend in politiek opzicht. Ik wil wel graag wereldverbeterend te werk gaan, Maar dat doe ik meestal buiten de plaat om. Ik geloof niet zo in de wereldverbeterende kracht van kunst," zegt hij, het laatste woord op de tong proevend. [...]
- Je gaat nu een toernee van 2 maanden maken. Er is een nieuwe plaat op komst. Wat komt daarna? Stilte?
Boudewijn, veelbetekenend: "In januari ga ik weer naar Amerika. Mijn muziekstudie afmaken..."
Boudewijn de Groot wordt weer kinds  1980, april 17
Nog altijd roept de stem van Boudewijn de Groot herinneringen op aan het provo- en kaboutertijdperk van de late zestiger jaren. Lief zijn voor elkaar, kampvuren met gitaren aan stille stranden, protestmarsen, lange haren en bloemetjesoverhemden. Maar dat is jammer genoeg voorbij. Jammer vooral voor Boudewijn zelf, die dit allemaal weer opnieuw probeert op te roepen met de elpee "Van een afstand".
Hij lijkt zelf wat op een afstand van het leven, te staan. Was zijn vorige produkt, "Waar ik woon en wie ik ben" (ook alweer zes jaar oud) nog een poging om de door jaren opgedane levenswijsheid te verwoorden, deze keer geeft hij zich weer, over aan puberaal liefdesverdriet. De liedjes zijn hoofdzakelijk in mineur en vertellen droef over mislukte liefdes.
Niet dat daar wat op tegen is, integendeel. Relatieproblemen zijn de oorsprong geweest van veel goede songs. Maar de manier waarop De Groot ze behandelt, doet wat gedwongen aan. Je zou verwachten dat hij in die veertien jaar na het hoogtepunt van zijn carrière toch wel wat heeft geleerd. Maar we hebben het allemaal al eens een keer van hem gehoord, en dat geeft de teksten een wrange bijklank. Is hij nu zo naïef, of doet hij zo terwille van de commercie?
Maar toch laat kwaliteit zich niet verbergen, en zijn vroegere roem wordt weer enigszins herroepen door "Tip van de sluier", "Als het bericht slecht is", en "Carnaval". Maar ja, de achtergrondstem op het laatste nummer is weer van zoon Jimmy, wiens onwettige komst in '67 al werd aangekondigd op Elégie Prénatal. Dat laat toch weer een beetje oudbakken gevoel achter. Boudewijn mist op deze elpee duidelijk het vuur dat hem indertijd tot dé grote protestzanger maakte. Misschien kan hij dat vuur nog ergens oppikken als hij weer aan het fietsen gaat, in zijn eentje...
[Top 100: Van een afstand]  1980, april 19 (datum van binnenkomst)
Boudewijn de Groot straks Liedermacher  1983, september 3
"[Hans Kusters] heeft altijd gezegd dat ik in Duitsland of Frankrijk best een goeie kans van slagen had. Op de door hem opgestuurde band met vertaald werk van 'De eenzame fietser' en 'Van een afstand' zijn inderdaad vanuit Duitsland zulke positieve reacties binnengekomen, dat al heel snel besloten is een elpee daar uit te brengen. De hoes is nu net klaar en alleen daar over is men bij de maatschappij zo enthousiast, dus wie weet. [...]"
[In 1977] vertrok Boudewijn de Groot naar de Verenigde Staten om in Los Angeles lichte muziek te gaan studeren. Af en toe sijpelde er nog wel een boodschap van hem door (de elpee 'Van een afstand' in 1980), maar duidelijk was dat zijn interesses elders, in Californië, lagen. Inmiddels is Boudewijn de Groot afgestudeerd en lijkt hij zich weer meer op Nederland en België (plus Duitsland dus) te gaan richten. [...]
Het doet Boudewijn de Groot, ook volop bezig met de verbouwing van zijn prachtig gelegen huurwoning, deugt dat Hans de Booy thans in zijn vaderland een hit scoort met 'Annabel', dat hij ooit samen met Herman Pieter de Boer ("Herman Poeter de Bier" volgens hem) schreef. "Dat nummer was oorspronkelijk bestemd en opgenomen voor 'Van een afstand', maar bleef liggen. Herman en ik waren er niet helemaal uitgekomen. Ik ben blij dat Hans, die bij mij de lichtregie heeft gedaan, er zich wel gelukkig mee voelt. Misschien dat hij daardoor nog wel eens iets van me opneemt."
Welterusten meneer Boudewijn de Groot  1983, november 22
In 1973 scoorde hij zijn laatste hit: 'Hoe sterk is de eenzame fietser'. De Groot weigerde hiervan de vruchten te plukken en dook weer eens onder. Hetzelfde gebeurde in '76 na de elpee 'Waar ik woon en wie ik ben'. Een toerneetje volgde. Het jaar daarop vertrok hij naar de VS. Af en toe hoorden we nog iets, iets maar veel was het niet. De elpee die in '80 uitkwam, 'Van een afstand', had zeer goed gekozen titel.
Programmaboek Concert III  1983,
Na dat toernee werd door Phonogram gebruik gemaakt om een dubbel-L.P. uit te brengen, 'Concert', life opgenomen tijdens enkele van deze concerten, wat een doorsnede vertegenwoordigde van Boudewijn's levendige repertoire. Maar eerst werd nog de LP 'Van een afstand' uitgebracht met gloednieuw repertoire, waarvoor Boudewijn materiaal in de Verenigde Staten schreef. Dat land was van 1980 af zo'n beetje zijn studietoevluchtsoord geworden. Boudewijn studeerde er tot voor kort aan de Dick Grove's Music Workshops in Hollywood Arrangement en Harmonie en Film Scoring.
Maalstroom [persbericht]  1984, april
[Boudewijn:] kwam weer naar Nederland voor een uitgebreide tournee door Nederland en België en voltooide in 1979 de langspeler 'Van een Afstand', die met een Edison en inmiddels ook een gouden plaat werd bekroond.
zonder titel [Nonsens!]  1987, november
Boudewijn, door John van de Rest gevraagd voor de vertaling van 'Nonsens', hernieuwt hiermee na tien jaar weer zijn intensieve samenwerking met Lennaert Nijgh (hun laatste elpee was het uit 1976 daterende 'Van een afstand') die dateert vanaf het moment dat beiden op de Filmacademie zaten.
"Ik wil dóórklimmen. Bergop vallen er immers altijd minder doden dan bergaf"  1989, september 28 - donderdag
[Lennaert:] Boudewijn en ik zijn al een tijdje bezig om een nieuwe lp te maken, maar dat is op deze leeftijd iets ingewikkelder dan het toen was. Het wordt onze eerste lp sinds "Van een afstand" uit 1980, wat ik overigens een van de mooiste vind.
"Wat overbleef, was het Indonesië-gevoel"  1992,
Behalve voor Moeder schreef hij zelf nog een aantal teksten voor liedjes als Hoogtevrees en Als het bericht slecht is, dood je de boodschapper, van zijn laatste LP Van een afstand (1980). De meeste teksten werden echter door anderen geschreven. Toch hebben ze vaak een heel persoonlijke toon. Sterker nog, ze bevatten wel degelijk fragmenten uit Boudewijn de Groots eigen leven, hier in Nederland. "Veel mensen," zegt hij, "denken over bepaalde dingen hetzelfde als ik, maar kunnen het beter onder woorden brengen. Dan hebben ze iets gemaakt waar ik mezelf in herken. [...]"
Vrienden van vroeger en nu  1994, december 8
- Waren jullie nog echt bevriend toen Boudewijn aanklopte?
NIJGH: "Gut... Hij woonde in Hilversum. Eind weg, hé. Wat deed-ie eigenlijk in die tijd? Hij stond in Tsjechov, die musical. En hij ging met... hoe héét ze nou... ik noem haar Kwak. Want ze doet de stem van Alfred Judocus Kwak. Enfin, het gaat nu heel plezierig tussen ons. We hebben in grote lijn een CD met nieuw materiaal klaar. De eerste sinds Van een afstand - vijftien jaar terug. Ik weet niet wanneer-ie uitkomt, hoor. Boudewijn heeft het druk. Hij gaat in 'Anne Frank' spelen. Hij is in de weer geweest met een plaat van Marcel, zijn zoon. En hij heeft een paar Nederlandse speelfilms gedaan - vraag me niet precies hoe en wat. Ik ben dat eh... een beetje kwijt."
Van Boudewijn de Groot en de dingen die blijven  1996,
Als kind wilde De Groot 'n beroemde filmster worden. Hij had erover gelezen in de bladen. Daarin stonden van die gelukkige Amerikaanse gezinnen met van die grote sleeën van auto's en van die grote villa's. Dat fascineerde hem mateloos. Amerika was het beloofde land. De Groot heeft er later dan ook twee keer gewoond. De eerste keer, in '76, vertrok hij met vrouw en kind en bleef hij een jaar. Voornamelijk om zich aan een muziekstudie te wijden en om te werken aan het album Van Een Afstand, dat in '80 verscheen.
In het harnas sterven  1997, januari 4 - (zaterdag)
[Boudewijn:] "'Van Een Afstand' was bijna het tegenovergestelde van 'Waar Ik Woon En Wie Ik Ben'. Een allegaartje met plaats voor liefst zes tekstschrijvers, onder wie ikzelf, en zelfs een andere componist, Henny Vrienten. Ik trok uit de ervaring de conclusie dat ik niet kan floreren in chaos, maar orde nodig heb om te functioneren. Ik begreep ook dat die orde moest komen van de teksten van Lennaert Nijgh. Op zijn teksten componeer ik het best. Het probleem is dat ik ze alleen met de grootste moeite uit zijn handen krijg. Bidden, smeken, dreigen, het helpt allemaal niets. 'Als je het snel wilt, ga je maar naar Overtoom' is zijn vaste verdediging."
De twijfels van een troubadour  1997, februari 7
In 1978 kwam Van een afstand uit, met toch weer liedjes van Lennaert, zes jaar later gevolgd door Maalstroom, die weer leek op Waar ik woon en wie ik ben.
Tourboek 97/98  1997,
[Boudewijn, over Nieuwe Herfst Tournee:] Ernst Jansz en Jan Hendriks hebben al eerder met me meegespeeld. Jan op de plaat "Van een afstand" en Ernst natuurlijk op meer platen en bovenal als pianist gedurende een aantal jaren van rondtrekken door Nederland en België.
Boudewijns 'huwelijk' zonder seks  1998, april 22 - (woensdag)
Met Lennaert volgden er weer nieuwe successen. Totdat Boudewijn op een dag besloot, na zijn eerste kennismaking met Los Angeles voor het mixen van zijn plaat Voor de Overlevenden na zijn plaat Van een Afstand - de titel zegt het al - opnieuw uit te wijken naar Amerika. [Wim: Ach Henk, nou ga je toch wel heel erg de fout in. Voor de overlevenden is van 1966 en we zitten al ver in de jaren 70 met je verhaal.]
[Programma-boek Tsjechov]  2000, januari
In 1979 ontving [Boudewijn] voor de elpee Van een Afstand zijn vierde Edison.
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email