Type: Knipselmap

[heelal / rustig] [LP-plannen]

KNIPSELS:
Boudewijn de Groot: Ik zal pas rustig zijn als ik alles zelf doe  [1968, februari]
[Boudewijn:] Onze volgende lp moet gaan over het heelal. De aarde neemt daarin een aparte plaats in. Ik zei: we doen het in vier delen, beginnen bij het binnenste van de aarde, dan het buitenste, het leven, de atmosfeer, lucht en dan het heelal. Een paar dagen later zei hij: dat is goed. Het is helemaal volgens Dante en Ptolemeus. Dat is typerend. Weet ik veel van Ptolemeus. Ik had het gezien als natuurkundig ontstaan van het heelal en de sfeer. Hij kwam met Ptolemeus en toen was het er helemaal mee eens, dan kan ie refereren, dat doet ie graag. Ik geloof dat zijn teksten, zijn Ptolemeus-visie die hij wil gebruiken, best samen kunnen gaan met de muziek die ik in m'n hoofd heb." [...]
B.: "Ik ben bij een waarzegster geweest die zei dat ik voor een deel Hongaars ben. Nu voel ik voor dat soort mystiek. Ook voor astrologie. Ik ben een Stier."
Ik: "Die zijn nuchter, aan de aarde gebonden."
B.: "Met sommige dingen ben ik heel rationalistisch, maar andere momenten moet ik wegzeilen in ideeën, dromen. Ik heb enorm ontzag voor de ruimte. Ik zie dat als een magische toverkunst. Daar moet de volgende plaat over gaan. Als er een god is, is dat een grote tovenaar." (lacht) "In een zwarte mantel met sterren en met een grote tovermuts op. Tovenaars zijn erger dan Het Parool. Stel voor dat je iets verkeerds zegt dan word je een kikker. Ik hou van sprookjes van Grimm en Andersen. Die zijn nooit voor kinderen bedoeld, er wordt in gemoord, gemarteld. Meestal zijn de ouders akelige barbaren. In ieder sprookje is wel een stiefmoeder."
Even rustpauze voor Bo en Len  [1968, augustus?]
Het in duet met Elly Nieman gezongen Meester Prikkebeen wordt als single een hit. Binnenkort verschijnt de nieuwe plaat, zijn eigen werkstuk Als de rook om je hoofd is verdwenen en de door ons in een vorige sJONGe sJONGe reeds aangekondigde a-kant Waterdrager. Het is eigenlijk een soort rustpauze. Die elpee zat zo vol met allerlei dingen, dat dit even iets rustiger is. De volgende elpee, dit najaar te verwachten, is ook rustig gehouden".
[eigen richting, veranderen]  1968, november 16
[Boudewijn:] "Lennaert en ik gaan beiden een eigen richting in. Ik geloof, dat het verschil tussen ons altijd aanwezig is geweest, maar nu pas aan het licht komt."
In het artikel "Eigenlijk bestaat er geen werkelijkheid voor mij" noemt Lennaert de namen Dante en Ptolemaeus tijdens een bespreking van het lied Sneeuw: "Ik volg altijd de sterrenkundigen op de voet. Naarmate ze meer apparatuur krijgen en verder in het heelal kunnen gluren, gaan ze tobben met de schepping. Ze komen hoe langer hoe verder van huis. Iedere ontdekking schept voornamelijk verbijstering. In de tijd van good old Ptolemaeus en Dante, ach, ach... bij hen klopte het allemaal wel. De Goddelijke Komedie. Volgens de sterrenkunde van die oude wetenschappers was elke ontdekking tenminste een bewijs dat ze het goed hadden gezien. Onze huidige wetenschappers tobben alleen maar."

Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email