Type: Knipselmap

Vox Humana [film]

KNIPSELS:
Lennaert Nijgh [over overleven]  1966, oktober [28 ?]
Lennaert Nijgh, twintig jaar oud, woont in Heemstede. Hij is de grote tekstschrijver van Boudewijn de Groot en tevens is hij filmer, hoewel hij zakte voor de Film-akademie met zijn film Vox Humane, die nu zo goed blijkt te zijn dat een omroep hem op de TV wil uitzenden.
Film van orgel-enthousiast  1966, oktober [28 ?]
Lennaert Nijgh, wiens film Vox Humana maandagavond wordt uitgezonden, heeft het laatste jaar naam gemaakt als tekstschrijver van Boudewijn de Groot. [...] [Lennaert:] 'Vox Humana is een twintig minuten durende film over een jonge organist die oefent op het Müllerorgel van de Bavo in Haarlem. Hij leeft zich volkomen uit. Buiten dat orgel is hij een wat kouwelijke jongen. Hij moet op een bepaald ogenblik een jeugddienst begeleiden op een elektronisch orgeltje, dat een afschuwelijke bromtoon producuceert. Ik vind het orgel een bovenmenselijk instrument, waar geen orkest tegenop kan. Het orgel heeft me altijd gefascineerd. Rudolf Lucieer speelt de hoofdrol in Vox Humana, Klaas Bolt speelt in werkelijkheid het volkslied van het orgel: de Toccata van Bach. Dat tekstschrijven helpt me aan contacten voor het filmen.'
Elsje in wonderland [artikel]  [1966, eind? 1967, begin?],
'[Elsje in Wonderland [film]] is een pretentieloos filmpje', zegt Lennaert Nijgh. 'Het gaat gewoon om de leuke situaties, het gekke. Boudewijn speelt erg goed, vooral de hele gekke stukken. De film zelf is eigenlijk al weer ouder. Ik heb inmiddels weer twee filmen gemaakt, waarvan de laatste, 'Een vreemde vogel' binnenkort in première gaat.
[Mogelijk is Vox Humana [film] de andere van de twee films?]
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email