Type: Knipselmap

De Razende Bol [LP]

KNIPSELS:
Misschien ben ik een cultuurpessimist  1974, juli 29
Lennaert Nijgh zal voorlopig niet meer schrijven. Hij moet zich zoals hij zelf zegt "weer opladen". De intensiteit van de vorm, daar moet volgens hem de tijd aan sleutelen. "Zo'n tekst is zo gecomprimeerd, dat dat spanningen opwekt. Na die opnamen [van De dynastie der kleine Luyden [TV]] is er die vakantie en misschien ga ik daarna eindelijk eens aan het boek over het water beginnen. Daar wil ik eigenlijk vier maanden onafgebroken aan werken, maar ja, de belasting. Ik ben bijna uit die belastingschuld. Ik heb het de afgelopen twee jaar financieel verdomd moeilijk gehad en daardoor weinig tijd gehad om aan dingen te werken die ik graag wilde doen. Maar losgezien van hare majesteits ambtenaren kan ik ervan bestaan, dus zuiver van het schrijven van liedjes."
'Uit mijn glorietijd heb ik een optimistisch minimum overgehouden'  1985, juni 26
- Maar je hebt meer gedaan dan de bruut uithangen, liedjes schrijven en de vrijdenker zijn.
[Lennaert:] "Tsja. wat moet ik daar nu over zeggen? Zo veel! Wat wil je weten? Of ik leraar dramatische expressie ben geweest? Ben ik. Toen ze te rechts werden op die school heb ik er gauw een punt achter gezet en ben ik weer aan het schrijven geslagen. Dat is waar ook, ik heb een roman geschreven en nautische liedjes voor Astrid, mijn ex-vrouw; aan de drank soms, en aan de grond wat vaker gezeten. Weet je wat de ellende is? Ik heb me steeds terug moeten trekken van mijn passie: de lyriek en de bellettrie. En dan vind ik Malle Babbe, het liedje, dat Rob de Nijs naar een hit zong, nog niet eens mijn diepste buiging."
Ik doe wat ik doe  2000, september
Dit voorbeeldig uitgegeven boek gaat vergezeld van een cd, een heruitgave van de lp De Razende Bol uit 1978, waarop Astrid Nijgh twaalf door Lennaert 'gerestaureerde' traditionele vissersliederen en zeemansballaden zingt.
Lennaert Nijgh houdt van hoeren en ruwe bonken  2000, oktober 12 - (donderdag)
Ik doe wat ik doe/36 teksten van Lennaert Nijgh. Quintessence/Nikkelen Nelis. Astrid Nijgh: De Razende Bol. WEA/Nijgh en van Ditmar. [...] Op de dubbel-cd Ik doe wat ik doe worden 36 van zijn beste teksten gezongen door onder meer Herman van Veen, Joost Nuissl, Fred Piek en natuurlijk Boudewijn de Groot. Deze fraaie cassette is een aanvulling op de gelijknamige tekstbundel, een aflevering uit de Pluche-tekstdichtersreeks van Nijgh en Van Ditmar. Bij dat boek hoort ook de cd De Razende Bol uit 1979 van Astrid Nijgh. De lp werd toen nauwelijks verkocht, maar Lennaert Nijgh beschouwt deze ode aan de bruine vloot als een van zijn artistieke hoogtepunten. Historisch is die ook zeker van belang, maar je moet wel erg van het traditionele gezang houden om de cd meerdere keren te draaien.
Popbibliotheek  2000, november
De Razende Bol verscheen oorspronkelijk in 1979 en ging toen vrijwel ongemerkt voorbij. Ten onrechte, zo menen de vroegere echtelieden. Dat mag dan zo zijn, anno 2000 klinkt de plaat toch wat verouderd. Een betere ondersteuning van het boek is de CD Ik doe wat ik doe, die in de platenwinkel apart te koop is. [...]
Lennaert Nijgh: Ik doe wat ik doe. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. f 69,90 (inclusief de cd De Razende Bol van Astrid Nijgh).
Het Portret: Lennaert Nijgh is zijn eigen strengste criticus  2001, februari 3 en 4
Lennaert Nijgh is de grootste nog levende tekstschrijver in het Nederlands taalgebied, daar zijn vriend en vijand het over eens. Van de eerste mensensoort heeft het Haarlemse genie meer dan van de laatste, dit ondanks het feit dat om zijn werk moet worden gebeden en gesmeekt. Het beste daarvan is nu verzameld, in een boek (met bonus cd 'De Razende Bol') en een pluchen 2cd-box, beide getiteld 'Ik Doe Wat Ik Doe' en op dezelfde wijze vormgegeven. Elf van de 36 (!) liedjes op het dubbelalbum zijn nooit eerder op cd verschenen. Geen wonder dat Nijghs favoriete tekst van eigen hand er niet eens op staat... [...]
Er wordt heel wat afgezworven in teksten van Lennaert Nijgh, maar het meest indrukwekkend wordt er gevaren, zoals op 'De Razende Bol' uit 1979 en 'Fred Piek', van twee jaar later, beide overigens ten tijde van uitbrengen vrijwel onopgemerkt aan media en publiek voorbij gegaan. Iemand als Lennaert Nijgh gelóóf je echter als hij zegt: "Als je iéts op kunt steken in dit vak is het dat succes en kwaliteit niets met elkaar te maken hebben, dus waarom zou ik met commerciële flops zitten, als ik artistiek tevreden ben met plaat of boek?"
Samensteller van knipselmap en knipsels: Daniël
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email