Tony Vos
bron: bronnen: Jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland / Dutch Jazz & Blues Discography / Nederpop - 25 jaar popmuziek in Nederland
transcriptie: Wim (zie http://home.iae.nl/users/vdmark/ehvsemuz/tvos.htm)

TONY VOS

MUZIEK IN EINDHOVEN

Tony Vos wordt op 29 april 1931 in Eindhoven geboren. Hij bekwaamt zich in het spelen van de altsax en sopraansax op het Conservatorium in Tilburg en krijgt privélessen van E. Megens. In zijn muzikale loopbaan ontplooit hij zich op brede schaal. Hij is arrangeur en componist. Speelt met eigen trio's, kwartetten en kwintetten moderne jazz, geeft schoolconcerten en zorgt voor muziek voor documentaires, film en televisie. In 1953 en 1954 is hij winnaar van de A.V.R.O. Jazz competitie. En als altsaxofonist wordt hij eerste in de poll van het blad Rhythme in 1954 en 1956.
Veel impact hebben de mede door het initiatief van Vos uitgebrachte platen 'Jazz behind the dikes', waarop ook zijn eigen kwartet te horen is.
In 1955 speelt hij samen met Chet Baker in Brussel en Antwerpen. Hij concerteert op grote festivals als die van Juan les Pins (1962), Bilzen (1968 en 1969) en maakt met het Trio Jack van Poll in 1969 een tournee door Tsjechoslowakije.
In 1963 heeft Tony Vos succes op de hitparade, niet met jazz, maar met de vrolijke meezinger 'Een zwoele zotte zomer', die tot de twaalfde plaats weet te stijgen. Ook in later jaren brengt Vos nog platen uit in het lichtere genre.
Van 1960 tot 1964 verzorgt hij wekelijks een programma over jazz voor Radio Veronica.
Op bestuurlijk vlak maakt hij naam als voorzitter van de Eindhovense Jazzclub, die rond 1954 mede door hem opgericht wordt. Later vertrekt Tony Vos uit Eindhoven om in Hilversum producer te worden bij Phonogram. Hij werkt mee aan platen van onder meer Pim Jacobs en Rita Reys, Dutch Swing College Band, Greetje Kauffeld, Boudewijn de Groot, Cuby & The Blizzards, Ekseption, Blues Dimension, Jack van Poll, Henny Vonk en dozijnen anderen (zie hieronder). Op sommige platen verzorgt hij de saxsolo's.
Eind 1969 is Vos betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Hij ligt drie weken in coma en heeft een jaar nodig om te revalideren.
In de jaren 90 speelt hij drie jaar in Frankrijk bij het Cirque du Docteur Paradi in Saint-Lô, waarvoor hij ook muziek schrijft. Begin 1996 keert hij terug naar zijn vaderstad en gaat weer spelen met Henk Coolen, met wie hij vroeger ook al in een trio gezeten heeft. Dit resulteert in een CD die op 1 januari 1997 ten doop wordt gehouden in het Frits Philips Muziekcentrum.
Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email