Lennaert Nijgh [1997]
bron: bronnen: hoesteksten/Tekst en Uitleg (Uitgeverij Conserve)
transcriptie: Wim

LENNAERT NIJGH BIOGRAFIE

[Deze biografie zal tezijnertijd herzien en uitgebreid worden. DvE 14-03-2002]

Lennaert Nijgh - Haarlem, 29 januari 1945 - woont in Heemstede in dezelfde straat als Boudewijn de Groot. Maar omdat die een jaar ouder is, kijkt hij niet naar hem om. Lennaert gaat naar het Haarlemse Coornhert Lyceum waar hij bij zijn stiefbroer Dirk in de klas zit. Op die school ook begint hij te schrijven. Eerst stukjes voor de schoolkrant. Later heeft hij een column in het Haarlems Dagblad. Hij interviewt dan onder meer Belcampo, Ischa Meijer en Remco Campert. In de vriendenkring, die vaak op het strand te vinden is, komt hij in contact met Boudy. Als Boudewijn op de Filmacademie zit, maakt Lennaert een film met hem, waarin Boudy enkele liedjes zingt. Het begin van de doorbraak van Boudewijn de Groot.
Ook Lennaert gaat naar de Filmacademie. En hij schrijft liedjes voor Boudewijn, eerst ook enkele vertalingen, later alleen eigen werk. Lennaert's filmcarrière wordt geen groot succes. Zijn eerste zelf gefinancierde speelfilm brengt hem in 1967 op de rand van faillissement. Om uit de schulden te komen, speelt hij een tijdje voor Boudewijns manager.
Behalve vóór Boudewijn schrijft hij samen mét Boudewijn ook liederen voor anderen, zoals Pastorale voor Ramses Shaffy en Liesbeth List en een rij liedjes voor Rob de Nijs. In 1969, de samenwerking met Boudewijn is dan tijdelijk in de ijskast, vertaald hij de Mauthausen-liederen voor Liesbeth List.
In de jaren zeventig werkt hij op het Kennemer Lyceum, waar hij theaterprojecten opzet, werkt hij weer bij tijd en ontij samen met Boudewijn, geeft hij samen met Boudewijn de zanger Rob de Nijs een duw in de goede richting, heeft hij de onvermijdelijke smartelijke liefdesaffaires en helpt hij zijn vrouw Astrid aan de hit 'Ik doe wat ik doe'. In 1975 schrijft hij voor Jasperina de Jong de musical 'De engel van Amsterdam' en een one-woman-show, die echter weinig doet. Daarna, zo zegt hij zelf, raakte hij de draad kwijt. Er volgt een moeilijke periode, twee jaar lang schrijft hij niet.
Begin 1981 schrijft en produceert hij een solo-lp voor ex-Fungus-zanger Fred Piek, die weinig doet. Hij werkt ook samen Flairck en brengt in 1985 de volgens eigen zeggen artistiek wel geslaagde maar commercieel mislukte musical Ik Jan Cremer.
In de jaren 90 houdt Nijgh zich weer bezig met de journalistiek. Zijn dichtader is enigszins dichtgeslibd, want Boudewijn de Groot moet bijna twee jaar wachten voordat Lennaert enkele teksten voor hem klaar heeft.

Wordt vervolgd.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email