bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Besluit

Vreemd, maar ik kamp de laatste maanden met een gevoel dat ik niet eerder in mijn leven heb gekend. Besluiteloosheid.

Ik heb nooit en te nimmer last gehad van veel twijfels. Varend met mijn goede schip heb ik heel vaak beslissingen moeten nemen, in de wetenschap dat die nogal onomkeerbaar waren. Dit in tegenstelling met het schip zelf. Maar het valt niet mee om, na iedereen in de haven dapper te hebben uitgewuifd om de hoek van het eiland gekomen rechtsomkeert te moeten maken, omdat de wateren van de Zuider Stortemelk niet meewerken. De watersporters onder u zullen het beeld waarschijnlijk wel herkennen.

Dramatischer werd het, wanneer we van IJmuiden uitvoeren richting Lowestoft, om voorbij het point-of-no-return, te moeten vaststellen dat de Noordzee nog steeds onder de indruk was van een storm in het hoge noorden en besloten had, in weerwil van de mooie blauwe lucht, als uitzinnig op en neer te springen, zodat de overtocht in plaats van de gebruikelijke vijftien uur ineens meer dan twintig uur duurde en de bij elkaar geraapte bemanning daar ernstig onder te lijden had.

Goed, maar nu kom ik even terug op mijn uitgangspunt: die besluiteloosheid. Er zijn allerlei tekenen die erop wijzen dat ik er eens even uit moet. Makkelijker gezegd dan gedaan voor een alleenstaande. Varen is, zoals ik u eerder berichtte, nog geen optie. Vanwege de technische ingrepen die momenteel aan het goede schip worden verricht. En ik zie mij ook niet even per goedkope vlucht naar een zonnig oord hoppen. Dan kan ik net zo goed meteen de ANWB bellen om me te laten repatriëren.

Mijn oorspronkelijke opdracht, mij ooit door deze krant verstrekt inzake deze column, luidde: schrijf over Haarlem of over de Haarlemmers. Daar heb ik me aan gehouden, zij het met de aantekening dat mijn katten, mijn schip, mijn jeugdherinneringen, het Verenigd Koninkrijk en IJmuiden in mijn ogen óók bij Haarlem horen. Dit neemt niet weg dat het goede Haarlem mij nu langzamerhand keel, neus en oren uithangt. Het gemompel van de lokale politiek, daar kan ik nog wel tegen. Het is net het tikken van de klok, het valt je pas op als-ie stilstaat.

Maar verder? Wanneer ik bij café Frits uit het raam kijk, dan zie ik daar het in steen gebeitelde opschrift 'Begrafenis Bos De Vrijwillige Liefdebeurs'. Wanneer ik bij kastelein Kees uit het raam kijk, dan zie ik snackbar 'Cupido'. Met die twee engeltjes. Er is natuurlijk een band tussen Cupido en de liefde, dat ben ik als gesjeesde gymnasiast heus niet vergeten. Maar in mijzelf leeft een diepe hunkering naar iets anders, naar wat dan ook voor vergezichten. Zelfs de blik op IJmuiden vanuit het prettige café Bellevue wordt in mijn fantasie de overtreffende trap van de meest verleidelijke vakantiefolder.

Ik spreek mijzelf geregeld maar vergeefs streng toe: 'Als je nou eens een regelmatig leven ging leiden?' Dat wil zeggen: niet zoals een uil. Overdag in bed en des nachts in de kroeg, waarbij ik de neiging vertoon om boven in een boom te gaan zitten en 'Oehoe!' te roepen. Helaas is niet alleen mijn vlees met het klimmen der jaren zwakker geworden, mijn geest zweeft daar blijkbaar maar al te graag achteraan.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn lieve vriendje en huisgenootje, de reusachtige, maar sterk dementerende huiskat Meneer. Mijn interieurverzorgster had haar hielen nog niet gelicht, of ik stond alweer een plasje op te dweilen. Moet ik hem dan alleen laten? Hij kan niet zonder mij.

Toch rest mij nu niets anders, dan een ferm besluit te nemen. Ik ga u, lieve lezeres of lezer, voor een maand verlaten. Wil er nog iets terechtkomen van mijn geplande droomvakantie, dan zal ik er nu toch even écht aan moeten gaan trekken.

Dus: vaarwel en tot ziens. Dat wil zeggen, tot in juli. Want dan ben ik nog niet weg, zoveel is zeker. Mocht er in de tussentijd iets gebeuren - wat ik niet hoop, overigens - dan hoort u zeker van me.

28 mei 2002


 © Copyright 2002 Haarlems Dagblad. Alle rechten voorbehouden

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email