bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Aangeven

Aangeven. Sinds een half jaar word ik geteisterd door dat woord. Let maar eens op: in de krant, op de televisie en vooral op de radio wordt er niets meer gezegd, gedaan, geroepen, beweerd. Er wordt alleen nog maar aangegeven. Om de haverklap begint er een politicus, een minister of anders wel een woordvoerder van deze of gene overspannen te tetteren.

,,Wij hebben vóór de besluitvorming al aangegeven hoe de sociaal-economische problematiek in verband met het advies waarin het kabinet aangeeft duidelijk is geworden wat het standpunt is dat wij als PvdA (of welke partij dan ook) hebben aangegeven.''

Geef me de hamer 's even aan, denk ik, dan sla ik die radio kapot. Geen wonder dat de mensen sufgeluld afhaken en zich in de armen werpen van de eerste de beste demagoog die zijn mening niet 'aangeeft' alsof het een kopje slappe thee is, maar gewoon zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt. Dat hij eigenlijk helemaal niks te zeggen heeft, valt nauwelijks iemand op. Aangeven, bah!

Ik weet wel waar ze het vandaan hebben gehaald. Uit het Engels. Het zal een keer niet zo zijn. Na 'wereldwijd' en 'ooit' aan het eind van een zin - 'worldwide' en 'ever' dus, is dit het nieuwste barbarisme. 'To indicate'; in goed Nederlands 'ergens op wijzen' of 'iets beduiden'. Luister maar eens naar George W. Bush. Die van de 'Bush-administratie', ja. Ik heb het laatst zo'n overspannen ratelend type tijdens een discussie écht horen zeggen.

Ach, ik weet het wel, ik ben een oude zeurpiet en een schoolmeester. Maar slecht vertaald praten is slecht vertaald denken.

Deze week viel de oproep voor de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart in de bus. Ja, ik ga stemmen. Dat doe ik altijd. Geen idee waarop, overigens. Tenminste niet wat de gemeenteraad betreft. Iedereen die ik kende is weg uit de politiek. Enig verband tussen de landelijke politiek en de Haarlemse is ver te zoeken. Maar misschien kom ik er wel eentje tegen die ik aardig vind. We hebben nog twee weken te gaan, tenslotte.

Gisteren stond er een stukje in deze krant, dat me deed denken aan een voorspelling die ik jaren geleden heb gedaan. Dat bericht over de vuilnismannen, die het vertrouwen in hun directeur hebben opgezegd. Ik zag het destijds al aankomen: dat zelfs de reinigingsdienst eens geprivatiseerd of gefuseerd zou worden. Met het bekende resultaat: dat behalve het huisvuil de helft van het personeel op straat gezet wordt en dat we allemaal veel meer moeten gaan betalen voor veel minder. Huisvuil ophalen? Dat is er straks niet meer bij, hoor. Niet meer van deze tijd. Niet efficiënt genoeg. Huisvuil áángeven, wordt dat dus. Reorganisatie, dat kennen we. Wat mij betreft mogen ze hun rotzooi bij zich houden.

woensdag, 20-02-2002


 "(c) Copyright 2001 Haarlems Dagblad." [(c) Copyright 2002 Haarlems Dagblad]

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email