bron: http://www.haarlemsdagblad.nl

Eeuw

Dit zijn de laatste loodjes. Nog even en het Tweede Millennium zit er op. Want zoals u weet behoor ik tot de preciezen, waar het de jaartelling betreft en niet tot de luie rekkelijken, die al een jaar lang over 'de vorige eeuw' leuteren. Dat het tweeduizendste jaar sedert de geboorte van Christus toch echt pas nu tot een einde komt. Misschien mag ik dan op school een kruk zijn geweest in rekenen, het is mij indertijd wel degelijk geleerd.

Nog nooit zijn de donkere dagen voor kerstmis zo warm geweest; iets dat door allerlei ja-knikkers ongetwijfeld aan een door ons zelf veroorzaakte klimaatsverandering zal worden toegeschreven. Ja, hoor, zonder twijfel. Wie niet kan rekenen en tellen, is ook zonder meer bereid te geloven in het broeikaseffect. Dat ontbrak er nog maar aan: dat de mens zo gek en waanwijs is geworden om te denken dat-ie in staat is om zelfs het weer te beïnvloeden.

Ik geloof niet dat er veel veranderd is, vergeleken met duizend jaar geleden. Niet aan de mens en niet aan het weer.

Door omstandigheden gedwongen, lukte het me niet om afgelopen vrijdagmiddag op tijd in de stad te zijn. En ik moest dringend naar de bank, wilde ik niet ten prooi vallen aan financiële malaise. Ik had geluk, ik kon meerijden met iemand, die me dan bij de Raaks af zou zetten. En ik had pech, want aangezien bijna alle straten in mijn woonomgeving waren opgebroken, stond er ineens een heuse file op de Zijlweg. Zodat ik vanaf de spoorlijn moest lopen.

Het was inderdaad warm, bijna lente-achtig. Het gaf me een raar gevoel, alsof het helemaal geen december was - een vervreemdingseffect dat de merkwaardige chaos die mijn geheugen voor moet stellen, meteen activeerde.

Ik liep niet alleen over de Zijlweg, maar ook door mijn eigen leven heen. Vanaf de automatiek, een van de schaarse plekken waar sinds de dagen dat ik op school zat niets, maar dan ook niets aan veranderd is. Langs de zijstraat waar Cobi Schreijer vroeger woonde. Links begon de Duvenvoordestraat, waar Robert Long zijn carrière begon. En aan de overkant was de winkel waar ik dit jaar de bloemen voor mijn moeders begrafenis bestelde. Met grote stappen beende ik voort. Langs de pianohandel van Koot. Ook hetzelfde gebleven. Zelfs de schrijfmachinezaak van Kaptino bleek nog te bestaan, als waren er helemaal geen computers uitgevonden. Ik kreeg het intussen aardig warm. Niet alleen van het voor mij ongebruikelijk snelle wandeltempo, maar ook van de bange gedachte dat de Zijlweg steeds langer werd. Tussen de wolken door kwam af en toe de zon tevoorschijn. Dadelijk werd het nog mooi weer ook.

Mijn tong kleefde aan mijn verhemelte.

Hoe warm het was en hoe ver. En dat in december.

Maar er zat schot in. Ik wierp een blik op het huis aan de overkant, waar mijn enorme huiskat Meneer is geboren en waar ik indertijd met zijn toenmalige eigenaresse... Ach, laat maar. Lang geleden en voorbij; een hele Zijlweg lang.

Eindelijk kwam de brug in zicht. Het verbaasde me bijna dat de Sierkan, die melkfabriek op de hoek, inmiddels was vervangen door het gebouw waar allerlei gemeentelijke diensten in gehuisvest zijn. Maar mijn snelwandelen had succes gehad: ik was nog ruim op tijd voor de bank. Daar, aan de overkant van het water, lag de binnenstad. Maar daar was ook het café De Witte Zwaan en ik had enorme dorst. De verleiding was te groot. Kortom, ik viel pas na een paar biertjes op het allerlaatste nippertje de bank binnen. Zijlweg, levensweg, dacht ik hijgend: een beetje geluk moet je hebben.

Onzin allemaal, natuurlijk. Maar niettemin, ondanks dat rare warme weer leek het net of er inderdaad iets nieuws te gebeuren stond. Voor mij gleed Haarlem de avond in en in de verte wachtte de vertrouwde binnenstad. Met het volgende café. Om de hernieuwde dorst te blussen.

Ik wens u allen nu alvast maar een heel gezellige jaarwisseling. En een hoopvol begin van de volgende eeuw!


 (c) 2000 Haarlems Dagblad

Inhoud op internet gezet met toestemming van Lennaert Nijgh.
De copyrights blijven onverkort geldig.
Transcripties kunnen overname-fouten bevatten. Correcties zijn welkom.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email