bron: Haarlems Dagblad
transcriptie: Daniël (v2004-09-26)

'Zo zijn veel dingen onopgehelderd gebleven'

Indrukwekkende en drukbezochte uitvaart Lennaert Nijgh

door John Oomkes

HEEMSTEDE - Wie kende Lennaert Nijgh nou werkelijk? Wie had de sleutel van het slot waarmee de mythische halve waarheden rond zijn persoon tot normale properties terug te brengen waren? De drie exen die gisteren de uitvaart van hun lief in goede banen leidden? Boudewijn de Groot wellicht, de man met wie Nijgh veertig jaar lang artistiek lief en leed deelde?

Of helemaal niemand? Die vraag bleef hangen na afloop van een indrukwekkende plechtigheid. In de afgeladen Aula, maar ook op de omringende paden van de Algemene Begraafplaats - waar een geluidsinstallatie ervoor zorg droeg dat de honderden aanwezigen, voor wie binnen geen plaatsje was, niets hoefden te missen.
Ze hebben ademloos meegeluisterd hoe Bo To tracht te determineren. "Ook met gebaren illustreerde Lennaert Nijgh regelmatig datgene wat hij aan het vertellen was", zegt Boudewijn. "Niettemin begreep ik zelden wat hij er precies mee bedoelde. Als ik ernaar vroeg, zei hij narrig dat ik dat zelf maar moest bedenken. Een moeite die ik mezelf dan maar bespaarde. Zo zijn veel dingen onopgehelderd gebleven."
Tot op zijn sterfbed bleef Nijgh geloven in zijn herstel, als een regisseur van een dagenlang toneelstuk die nog vele vrienden en bekenden op de 'intensive care' liet opdraven. Boudewijn schetst hoe het einde Nijgh overviel en het niet was wat Lennaert zich ervan had voorgesteld: "In het ziekenhuis, ondanks de medicijnen en de morfine, had hij nog even een helder moment. Hij kon niet praten, maar keek me aan en maakte een gebaar." De Groot imiteerde de beweging, een hulpeloos, krachteloos opveren van de onderarmen. "Een gebaar dat, zoals gebruikelijk, van alles kon betekenen."
Wiebe 'De Duuk' Hartog, een zeer goede vriend sinds hij in een musical op het Kennemer Lyceum werd gecast, komt ook met dat ziekenhuisbeeld op de proppen. Hij - de man met wie Nijgh 'vreselijk kon lachen' - gaat het raadsel te lijf met de bon mots van een vaardige conferencier. En in de Aula en op de begraafplaats weerklinkt een lach die af- en aanrolt als Hartog vertelt van Huize Herenleed, de doorzonwoning op Stalkruidlaan 6, waar hij met Nijgh een paar maal samenwoonde.
"Of die keer toen ik een nieuwe vriendin had en jij besloot dat het niet langer verantwoord was voor ons om in het eenpersoons logeerbed te slapen", typeert 'De Duuk'. "Er moest een tweepersoons bed worden aangeschaft. We spraken af bij V&D op de beddenafdeling, want jij moest eerst nog even naar het Goede Schip. Daar stond je dan. In je vuile, blauwe overall op je klompen, stinkend naar de gasolie. En ik in een keurig colbert met een das voor. Wij vroegen de stoffige verkoper naar een tweepersoons bed en je zag de man verstijven. Dit waren wel twee heel rare nichten. Toen wij ook nog samen op de bedden gingen liggen om de vering te proberen, gaf hij snel een door ons niet gevraagde korting om ons direct te lozen."
Wie kende Nijgh echt? Burgemeester Jaap Pop en zangeres en Waag-moeder Cobi Schreijer dan, die beiden volschieten als ze Lennaert postuum op een Haarlemse sokkel hijsen? Of schrijver Louis Ferron die Nijgh na zijn dood opeens typeert als 'een groot dichter in de Romantische Traditie'? Of zijn het toch Tsjaikowski (Vera Beths), Schubert (in een ode van jeugdvriend Jan-Paul van Spaendonck) en Beethoven die uitdrukking geven aan het onbereikbare Romantische Ideaal. Ludwigs Pastorale zwelt magistraal aan als de deuren van de Aula openzwiepen en uitzicht bieden op de dodenakker, waar de 'kraaien in rokkostuum' klaar staan. Winterse zonnestralen schieten door het glas-in-loodraam dat de zon in ondergaande staat uitbeeldt. Toch een regisseur?
We denken terug aan de machteloosheid van Boudewijn de Groot. Voordat de baar naar buiten en Lennaerts schamele fysieke overschot naast dat van zijn ouders wordt getild, zegt hij: "Voor een schipper zijn gebaren duidelijk en vaak onontbeerlijk. Ik ben geen schipper, ik heb maar één gebaar...."
Zijn onderarmen veren krachteloos op.


[Tekst bij eerste foto: "Honderden vrienden en bekenden trotseren de kou op de Algemene Begraafplaats. Via een geluidsinstallatie beleven ze de uitvaart mee. Foto: United Photos De Boer/Michel Schnater"]

[Tekst bij tweede foto: "Een roos voor Lennaert van de nabestaanden. Josee Koning, Anja Bak en Boudewijn de Groot (vlnr) in gedachten verzonken. Foto: ANP"]




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email