bron: Haarlems Dagblad
transcriptie: Daniël (v2003-05-16)

'Lennaert stroomde als het
Spaarne dwars door de stad'

door John Oomkes

HAARLEM - "Als Haarlem niet al bestaan had, had de stad voor Lennaert gebouwd moeten worden. Heeft Lennaert de stad niet zelf ook een beetje gebouwd, of op z'n minst meegevormd aan de ziel en het karakter van Haarlem?"
Dat zei Haarlems burgemeester Pop vanmiddag op de Algemene Begraafplaats in Heemstede bij de uitvaart van Lennaert Nijgh. Hij was bevriend met de vorige week overleden tekstdichter en columnist. Hij erkende in zijn toespraak ook het uitzonderlijke belang dat Lennaert voor de stad heeft. Pop zwaaide de vorige week op 57-jarige leeftijd overleden 'nachtburgemeester' de hoogst denkbare eer toe. Lennaert is volgens Pop voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de beeldvorming van en rond de Spaarnestad. "Lennaert - de zoeker naar het verleden, de romanticus, de schipper, de dichter - ontwierp de stad, die hij Haarlem noemde. Een stad die op hem leek, een stad met haar onzekerheden, met schijnvertoningen, een stad gebaseerd op mythes en misverstanden. Als geschiedschrijver wist hij hoe het mogelijk was om met behulp van dezelfde historische feiten een volkomen ander verleden te scheppen. Je eigen verleden. Lennaert keek door de vensters in zijn geest naar het land van vroeger."
Naast zijn betekenis als schrijver van prachtige historische verhalen stipte Pop ook Nijghs grote betekenis als chroniqueur van (de zelfkant van) het leven aan. "In zijn columns, die hij 16 jaar lang in Haarlems Dagblad publiceerde, lazen wij daarvan de weerslag. Hij smeedde er een duurzame band mee met de Haarlemmers. We leefden mee met de griepjes van Meneer (de kat, red.) en de roestplekken op het Goede Schip. Lennaert werd daarmee een beetje van ons allemaal. Vanaf de namiddag kon je hem tegenkomen in de stad. Aanspreekbaar en aandrinkbaar, bijvoorbeeld in D'Oude Florijn, waar de laatste van zijn geliefde vrouwen, de weduwe Joustra, hem troost schonk."
Volgens Pop is Lennaert nu zelf een legende geworden en heeft hij daarmee de status bereikt van de vele historische thema's uit zijn werk. De burgemeester deed daarbij de suggestie dat die betekenis 'ook nog eens zichtbaar wordt verbeeld, ergens langs het Spaarne.'
De burgemeester trok ook nog de parallel tussen de dichter en deze stadsrivier. Pop: "Lennaert was als het Spaarne. Hij stroomde op zijn manier dwars door de stad, slalommend op z'n brommer langs Haarlems huizen. Vandaag is het Spaarne vol tranen, vol tranen van treurende vrienden. Maar Lennaert blijft, zoals het Spaarne Want:

Het Spaarne stroomt,
het Spaarne stroomt,
het Spaarne stroomt voorbij.
Voorbij, zoals het steeds zal blijven stromen,
het water gaat,
wat blijft is de rivieren,
wat er ook voor andere tijden komen,
hij gaat voorbij en blijft tóch altijd hier."




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email