bron: Haarlems Dagblad
transcriptie: Daniël (v2003-05-14)

SCHRIJVENDE LEZERS

Overlijden Lennaert Nijgh

Geschokt en diepbedroefd dat wij op een veel te jonge leeftijd afscheid moeten nemen van een virtuoos tekstschrijver. Omdat Boudewijn de Groot op dit moment met zijn theatertour 'Andere Tijden' rondtrekt, valt het iedere keer opnieuw op hoe het publiek Lennaerts teksten omarmt, en dan bedoel ik zowel de nieuwe teksten in het programma als de gouden klassiekers.
De kracht van Lennaerts teksten laat zich niet gemakkelijk ontleden, maar het feit dat de teksten de ene generatie na de andere aanspreken, zegt voldoende over hun tijdloze kracht. Vaak zijn het breekbare, gevoelige teksten die zich heel gemakkelijk laten vertalen naar een eigen situatie, of teksten die dusdanig knap geschreven zijn dat ze als het ware een compleet draaiboek vormen zodat een ieder de beelden voor zich ziet.
Dankbaar om wat Lennaert ons gegeven heeft, beseffen wij dat wij Lennaert verschrikkelijk zullen missen. Wij wensen zijn dierbaren heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

Marjolijn Hoogervorst
HILVERSUM

Overlijden Lennaert Nijgh (2)

Voor de tweede keer deze week werd ik diep getroffen door het bericht van overlijden van een schrijver en tevens publiek figuur. Eerst Boudewijn Büch en nu Lennaert Nijgh. Ik heb ze allebei niet persoonlijk gekend, maar hun werk, dat ik diep bewonderde, des te beter.
Opvallend is dat aan Boudewijn veel meer aandacht wordt besteed dan aan Lennaert. Nu kwam eerstgenoemde op de televisie en Lennaert nauwelijks. Dat zal daar waarschijnlijk de reden voor zijn, maar toch voel ik een lichtelijke irritatie over het feit dat aan de Haagse Amsterdammer Boudewijn meer aandacht wordt besteed dan aan de Haarlemmer tegen wil en dank Lennaert. Natuurlijk zijn beide personen onvergelijkbaar en zijn de verdiensten van Boudewijn onmiskenbaar. Toch verdient Lennaert mijns inziens meer aandacht dan hij landelijk gezien krijgt.
Aan de andere kant kan ik niet ontkennen dat naast zijn hoedanigheid als tekstdichter zijn betekenis vooral van onschatbare waarde is voor de stad die hij menigmaal verguisde, maar toch niet missen kon. Hoewel hij het Haarlemmer-zijn niet altijd prettig vond, was hij het echter wel in hart en nieren. En het is deze betrokkenheid waarvoor we hem, met dank aan het Haarlems Dagblad, voor eeuwig dankbaar kunnen zijn. Door alle legendes en mythes over Haarlem definitief naar het land der fabelen te verwijzen heeft hij Haarlem immers een goede dienst bewezen. Daarmee stofte hij het imago van de stad af en gaf ze daarvoor in ruil een tal prachtige verhalen. Tegelijkertijd liet hij ons in zijn columns het echte Haarlem zien. Een stad die op eigen wijze best wel iets heeft al denkt de halve wereld het in Amsterdam te moeten zoeken.
Ik ben bang dat Lennaert vanaf nu slechts vergetelheid rest... Er is één troost: De fantastische teksten van Lennaert zullen blijven voortbestaan in de ogenschijnlijk vrolijke liedjes die velen kunnen meezingen. En het hele volk zal voor hem een denkbeeldig monument oprichten door Jan Klaassen, die trompetter was met hart en ziel, van Den Helder naar Den Briel te laten marcheren. Malle Babbe zal nog steeds de straten afschuimen en naar iedere man lachen, die in het donker wel durft wat overdag niet kan. We laten het blikken harmonieorkest in een regenton spelen voor het circus Jeroen Bosch en maken ons testament op van onze jeugd. Telkens als ik één van deze en nog vele andere liedjes hoor zal ik in gedachten mijn pet af nemen en denken: 'Goed gedaan jochie!' Ik zal jou, je liedteksten en je verhalen nooit vergeten.

Hendrik Jan Ahles
HAARLEM




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email