bron: Haarlems Dagblad
transcriptie: Daniël (v2003-05-13)

'Hij was eenzamer dan mensen wisten'

Reacties op het overlijden van schrijver Lennaert Nijgh

HAARLEM - Ontgoocheling en diepe droefenis. Bekenden van de gisteren overleden schrijver Lennaert Nijgh reageren verslagen op het wegvallen van de Haarlemse romanticus, die zo na aan de stad verbonden was. Zijn eerste vrouw Astrid Nijgh verwoordt het kort en kernachtig: "Het regent nu. Haarlem huilt. En ik huil mee."

Josee Koning, ex-vrouw en zangeres:
"Vanmorgen om 11.45 uur hadden we het over Lennaert en toen moest ik ineens heel erg hard huilen. Later bleek dus dat hij op dat moment is gestorven. Lennaert en ik zijn twaalf jaar samen geweest en ook na onze scheiding hebben we veel contact gehouden. We hebben prachtige dingen meegemaakt. Zijn dood doet erg pijn. Gelukkig heb ik gisteravond afscheid van hem kunnen nemen.

Rob de Nijs, zanger:
"Ik ben vreselijk geschrokken, want ik heb heel lang met hem samengewerkt. Hij maakte prachtige teksten, waaruit een groot verlangen sprak. Jammer dat Lennaert altijd in de schaduw van Boudewijn heeft moeten werken."

Jaap Pop, burgemeester van Haarlem:
"Ik ben intens bedroefd. Lennaert en ik hadden een wederzijdse band. Hij was een groot tekstschrijver. Bovendien werkte hij heel precies. Dat lees je in al die verhalen over Haarlem bestaat niet, waarin hij werkte als een historicus, zo zorgvuldig. Vooral Haarlem zat heel diep in zijn beleving. Dat wist hij heel goed over te brengen. Hij was trots op z'n stad en de mensen kenden hem ook. Hij was een herkenningspunt, een personificatie van die Haarlemse wereld. Een markant mens met een hoog inhoudelijk gehalte. En zo zal hij ook in de toekomst bekend zijn."

Jan Haverkort, ex-wethouder cultuur van Haarlem:
"Het ging de laatste tijd niet zo goed met Lennaert. Daarom ben ik regelmatig met hem gaan eten. Dat leverde een persoonlijke band op. Hij was een eigenzinnig type en in die zin een echte Haarlemmer. Gelukkig heeft hij zich niet aangepast aan de Gooise matras, waar hij toch veel successen heeft gehad. Neem bijvoorbeeld Welterusten, mijnheer de president dat een enorme impact heeft gehad op de Nederlandse jeugd. Als landelijk bekend tekstschrijver legde hij een verbinding tussen Haarlem en de rest van Nederland. Ik zal hem als persoon zeer missen."

Frans Nypels, oud-hoofdredacteur van Haarlems Dagblad:
"Ik kan nu nog niet reageren. Ik heb het net gehoord en ben er behoorlijk kapot van." (Een uur later). "Ik voel me treurig. Wij hadden een relatie zonder woorden. Als we in een café zaten, dan vroeg ik hoe het met zijn kat ging. Want ik snapte niet, hoe iemand iets met z'n kat kan hebben. Hij gaf dan een kort antwoord en vervolgens zaten we maar wat te kijken. Ja, een relatie zonder woorden. De krant en hij hadden elkaar nodig. Lennaert kreeg van de krant een podium met veel vrijheid - hij heeft vaak gezegd dat hij daar heel blij mee was - waarin hij de lezer op authentieke wijze een beeld van Haarlem gaf. Het was natuurlijk een prachtig cadeautje voor de lezer, want Lennaert was een groot taalkundige. Hij schreef speels, lichtvoetig en met gemak. Daar was ik heel jaloers op."

Jolanda Prinsen, beeldhouwer:
"Ik heb gisteren nog zijn hand vastgehouden in het ziekenhuis. Ik moest hem nog wat vertellen, alhoewel ik me afvraag of hij gehoord heeft wat ik tegen hem zei. We troosten elkaar altijd als we liefdesverdriet hadden of als er iemand dood was gegaan en er zijn er de laatste vijf jaar flink wat gegaan, hoor. We hadden altijd heel erg met elkaar te doen. Dan zei hij: "Ah meisje, hoe gaat het?" Maar niet dramatisch. Met een knipoog. We grapten altijd over de dood heen."

Kick van der Veer, samensteller van de verzamelbundel Ik doe wat ik doe met teksten van Lennaert Nijgh:
"Ja, dat is even slikken. De man, die het Nederlandse lied volwassen heeft gemaakt, is niet meer. Hij heeft het Nederlandse lied onder het grote publiek gebracht. Daarvoor had je Jules de Corte, maar die was toch meer voor de kenners. Lennaert had in zijn liedteksten dat barokke. Hij was een soort rederijker, die elke versvorm beheerste, maar soms ook maar wat aanrommelde. Althans, het leek alsof hij klakkeloos wat opschreef, maar intussen was hij doelbewust aan het werk. Tijdens de samenstelling van zijn liedboek hebben we heel wat nachtelijke faxen uitgewisseld. Dat was één groot feest. Hij was toen al een nachtuil en ik ook. Al die fantastische opmerkingen en filosofietjes heb ik hier nog allemaal liggen. Het is treurig dat hij er niet meer is."

Cobi Schreijer, oud-eigenaresse van De Waag:
"Vanaf dat ik hem ontmoette, hoorde hij bij mijn leven. En niet alleen omdat hij veel teksten voor me heeft geschreven. Begrijp me goed: ik was niet een van zijn vriendinnen, hoor. Nee, het had een kind van me kunnen zijn. Was ie ook: als hij plotseling in de problemen zat, dan kwam hij als eerste bij mij. Lennaert was een groot talent, maar eenzamer dan mensen wisten. Hij wist zo ontzettend veel. Ging je met hem praten dan kwam er een stortvloed van kennis uit dat hoofd. Mijn dochter zei ook: 'Mam, je moet niet met Lennaert willen praten; je moet hem lezen."

Lennaert Nijgh wordt volgende week in besloten kring begraven.




Gegenereerd door DVEGEN 3.2 op 2004-10-09
email